Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hoppas på dämpade hyreskrav

Kommunala bostadsbolag gör tre procents vinst på varje krona som betalas i hyra.
Privata hyresvärdar gör drygt tio procents vinst.
– Siffrorna visar att hyresvärdarna har det ganska bra, säger Georg Hardt, utredare på Hyresgästföreningen.

Annons

Hyresgästföreningen har låtit två konsulter granska räkenskaperna hos 20 privata hyresvärdar i Mellansverige. Bland de undersökta fastighetsägarna i Gästrikland fanns Svedinger Fastigheter, Din Bostad och Gästrike Fastigheter. Frågorna som Hyresgästföreningen ville ha svar på var om det har varit lönsamt att äga och förvalta fastigheter i Mellansverige.

I går presenterade fastighetsekonomerna Hannes Persson och Sandra Björk resultatet och svaret på Hyresgästföreningens frågor var ja. Utredarna har bland annat kommit fram till att de granskade hyresvärdarna gör drygt tio procent i vinst på varje krona som betalas i hyra till dem.

Konsulterna har även granskat privata hyresvärdar i Skåneregionen. Den undersökningen visade att de privata hyresvärdarna gjorde drygt elva procent i vinst på varje hyreskrona.

– Därför blev vi inte direkt förvånade över att det såg likadant ut i mellansverige, säger Hannes Persson.

Vinstresultatet kan jämföras med de kommunala bostadsbolagen som gör en genomsnittlig vinst på tre procent på varje hyreskrona, enligt Statistiska Centralbyrån, SCB.

– Utredningen visar med andra ord att de privata hyresvärdarna har det ganska bra redan i dag och att det inte behövs höjda hyror för att de ska kunna gå med vinst, säger Georg Hardt på Hyresgästföreningen.

Nu hoppas Hyresgästföreningen att deras motpart, intresseorganisationen Sveriges Fastighetsägare, ska ta till sig rapporten och ha den i bakhuvudet inför kommande hyresförhandlingar.

– Vår förhoppning är såklart är att de kommer att dämpa sina krav på höjda hyror, säger Georg Hardt.

Men Ola Ström som är kommunikationschef för Fastighetsägarna i Mellansverige är inte imponerad av undersökningen.

– Deras beräkningar av hur stor vinst fastighetsägarna gör är helt snedvriden, replikerar han.