Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hoppas på lugn i Iran

– Det är alltid valfusk i Iran. Bara regimen själv vet hur mycket.
Gävleborna Shahriar Badiei och Rassol Moradi följer spänt utvecklingen i Iran efter valet i fredags.

Demonstrationerna på gatorna i Teheran sägs vara de största sedan revolutionen 1979. Hundratals reformvänliga demonstranter uppges ha arresterats. De protesterar mot valresultatet. Att den sittande president Mahmoud Ahmadinejad verkligen skulle ha kammat hem 63 procent av rösterna finner de osannolikt. Särskilt med bakgrund att hans huvudkonkurrent, reformisten Mir Hossein Mousavi såg ut att leda stort i opinionsmätningarna bara några dagar före valet.

Men i ett land som till syvende och sidst styrs av religiösa ledare med ayatolla Ali Khamenei i spetsen, vad spelar egentligen ett presidentval för roll? Och varför riskerar studenterna sina liv på gatorna om de ändå inte tror att Mousavi faktiskt skulle kunna göra någon skillnad?

Shahriar Badiei, ordförande i Iranska föreningen i Gävle, och Rassol Moradi försöker förklara:

– Skillnaden för folket är hur man ser på omvärlden. Regimen ger folket bilden att man lever under hot från Israel och USA. De konservativa säger ”motarbeta dem, vi kommer att vinna”. Reformisterna säger ”vi ska samarbeta för att få vår vilja igenom”, säger Shahriar Badiei.

– Regimen ger tanken att ”USA vill attackera oss, vi måste ha kärnkraft. Väst är emot oss”, säger Rassol Moradi.

De betonar att ingen av kandidaterna är sekulär. Det är bara nyansskillnader mellan hur de ser på att staten styrs på religiösa grunder.

Både Rassol Moradi och Shahriar Badiei har vanligtvis tät kontakt med sina släktingar i Iran. Förutom just nu.

– Det verkar vara svårt att ringa utifrån till Iran just nu, säger Shahriar Badiei.

Det är såklart ingen slump. Lika lite som att facebook och andra forum på nätet blockerats, liksom att mobilnätet satts ur spel. Regimen vill hindra oppositionen att kunna organisera sig.

Oppositionen finns främst i städerna, medan regimens anhängare finns på landet.

Är det då otänkbart att valet faktiskt gått rätt till? Att man missbedömt Mousavis popularitet?

Knappast, menar både Shahriar Badiei och Rassol Moradi. Enligt dem är valfusket systematiskt och ständigt förekommande i Iran. Eftersom Ahmadinejad har ayatollans välsignelse får han fuska hur mycket han vill. Inom några dagar får troligen Mousavi krypa till korset och erkänna sig besegrad, gissar de.

Om protesterna kommer att fortsätta eller avta efter det beror nog på hur regimen agerar.

– Om regimen arresterar folk sent på kvällarna blir det nog lugnt ganska fort. Men om de försöker slå ner protesterna på gatorna, då blir det upplopp, säger Shahriar Badiei.

– Den risken finns. Men jag hoppas att det blir lugnt ganska snart, säger Rassol Moradi.

Hur kommer då USA att agera?

– Jag tror att USA behöver en part att diskutera med. Så de får nog acceptera den som utses till president till slut. Just nu lutar det åt att det blir Ahmadinejad, säger Shahriar Badiei.