Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hoppet tänt- och släckt

SANDVIKEN
Sawjata Hussein Morad, hennes man och deras fem barn har fått ett nytt avvisningsbeslut. Strax innan hade hon fått veta att hon skulle få träffa barnen varje helg och att bostad skulle ordna sig.

Annons
Den kurdiska familjens, som flytt från Syrien, advokat Tryggve Emstedt förbereder nu en förnyad ansökan om uppehållstillstånd.
Asylkommitténs Harry Eriksson säger att skälet till avslaget är att socialförvaltningens underlag inte var fullständigt.
Familjen fick avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd av Migrationsverket i december 2001 och av utlänningsnämnden i januari i år. Sedan dess lever de under hotet om avvisning. Hela familjen mår mycket dåligt och pappan håller sig gömd av rädsla för att bli avvisad.

Riskerar tortyr
Enligt Tryggve Emstedt riskerar han att bli fängslad, torterad eller dödad om han återvänder till Syrien eftersom han varit engagerad i Yekiti-partiet, ett kurdiskt, demokratiskt parti.
I början på april blev pressen för svår för Sawjata Hussein Morad. Hon fick en kollaps och blev inlagd på psykkliniken. Som GD tidigare berättat blev barnen, mellan fyra och elva år gamla, kvar i den lilla rivningslägenhet i dåligt skick där de bodde.

Går i skolan
De fyra äldsta barnen har kunnat gå i skolan i Sandviken. Socialtjänsten omhändertog dem sedan och de fick plats i två fosterhem. Eftersom deras mamma saknar bostad har de inte kunnat återförenas. Socialförvaltningen har inte kunnat bistå utan hänvisat till Migrationsverket.
I torsdags var Sawjata Hussein Morad på socialförvaltningen i Sandviken tillsammans med Harry Eriksson. Då fick hon veta att en bostad skulle kunna ordnas för familjen efter skolavslutningen. Fram till dess skulle hon och barnen kunna träffas på helgerna, något hon var väldigt glad över.
På väg från socialtjänsten kom beskedet att familjen fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd. Hon bröt samman och vårdas sedan dess på psykiatriska kliniken.
ANNA BAGGE
026-15 96 47
anna.bagge_gd.se