Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hospitalet

Annons
som omhändertog fattiga och sjuka, fannsredan på 1500-talet och dess förste donator var kungSigismund. En brand förstörde byggnaden på 1620-taletoch ett nytt hospital för tolv patienter togs i bruk 1631vid hörnet av nuvarande Norra Kungsgatan/Drottninggatan.
Detta ersattes 1731 av ett hus på nuvarande Östersom snart blev för litet, och en påbyggnad startades1759. Efter bland annat en donation av kronprinsessan Sofia Magdalena1766 kunde huset byggas färdigt. På övre våningeninreddes en kyrksal, Hospitalskyrkan Sofia Magdalena, och på taket sattesett klocktorn som även hade urtavlor åt fyra håll.Hospitalet fick 18 rum, varav fyra så kallade dårrum.På gården fanns en avstängd plats för "dårarnas"utevistelse.
Hospitalet, vars upptagningsområde var Gästrikland,Hälsingland och Härjedalen, fick medel bland annat genomgåvor, inskrivningspengar och skatt in natura. Underskotttäcktes av Kungl. Serafimerordensgillet, som 1787 övertogansvaret. 1820 byggdes lasarett på tomten med 36 bäddar.Hospitalet flyttades 1842 till Uppsala och huset lämnadestill staden. Sedan nytt lasarett hade uppförts 1845, se Grapes minne, användes det gamla huset av Sofia Magdalena änkehus tills det förstördesvid stadsbranden 1869. 1884 uppförde Handelssocieteten ett ålderdomshem på platsen.Huset revs 1970. På Öster byggdes sedermera ett hemför äldre som fick namnet Sofia Magdalena. Sterner, J: Gatunamn och Gävlehistoria(Från Gästrikland 1997); Karlström, T: Gävlesjukhus 1887-1987.