Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Höststorm fällde 40-tals träd

GÄVLE
Nästan orkan vid Örskär.
Nästan storm i centrala Gävle.
Folk och fä hukade under tisdagen och gatorna var ödsligare än vanligt.

Markbyggarna och inringda entreprenörer kämpade för att hålla gator och vägar fria från nedfallna träd.
SMHI:s experter följde utvecklingen minut för minut.
- Just nu kulminerar det, säger meteorologen Niklas Sondell vid 14-tiden.
- Tidigare ringde en man från Örskär som tänkte ge sig ut i ekan. Det hade varit mindre bra, fortsätter han.

Nära orkanstyrka
Där blåste nämligen 25 meter per sekund, eller storm. Byarna uppmättes till 31 meter per sekund, vilket närmade sig orkanstyrka.
Även vid Eggegrund blåste det hårt eller mycket hårt, med stormstyrka i byarna.
Inne i Gävle blåste det mindre, men fortfarande kraftigt. Snittvindarna uppmättes till tolv meter per sekund med byar på 21 meter per sekund (bara några meter per sekund från gränsen till stormstyrka, 24,4).
Markbyggarna arbetade för högtryck. Vindbyarna fällde träd över vägar och elledningar. Det var utan jämförelse den starkaste blåsten i år.
- Nu är det 25 till 30 träd som vi ryckt ut till. Det har i vart fall inte blåst så här mycket hittills i år, säger Eva-Lena Söderlund, transportledare.

Lastmaskiner
Markbyggarna hade två lastmaskiner som arbetade med att lyfta bort träd. Trots alla samtal hade man inte noterat några större trafikstörningar på kommunens vägar. Även polisen rapporterade att det flöt på, så när som ett omkullblåst träd på E4:a i södergående riktning tidigt på morgonen.
Många hushåll i kommunen drabbades av strömavbrott. 220 bostäder i Mårtsbo var strömlösa en tid men hade fått elen tillbaka på eftermiddagen. Detsamma gällde 1 034 hushåll på Norrlandet, i bland annat Engesberg och Engeltofta, som var strömlösa en kortare period. Som längst 53 minuter enligt Gävle Energi.
Dock var ett antal hushåll på Eskön utan el på grund av tre utslagna nätstationer, men arbetet med att ordna strömförsörjningen pågick för fullt.

Tågtrafiken drabbades
Tågtrafiken drabbades hårt. Ett södergående tåg tidigt på eftermiddagen ställdes in, liksom 13.53-tåget mot Sundsvall. Vid 15-tiden på eftermiddagen kunde X-Trafik inte trafikera sträckan mellan Gävle och Ockelbo eftersom det var strömlöst vid Oslättfors - vid 16-tiden skulle tågen rulla igen. Likadant var det för SJ:s tåg mellan Hofors och Falun.
Även Tierps central var strömlös och inga tåg kunde passera - vid lunchtid blåste en lönn vid Järnvägsesplanaden omkull och rev ned en elledning.
Räddningstjänsten sågade ned resten av lönnen för att undvika olyckor. Alla spår utom ett skulle kunna tas i bruk på eftermiddagen.
- Vi har folk på alla de här platserna. Inom en timme ska allt vara löst, enligt prognosen, säger Per-Olov Apel på Banverket i Gävle.
- Men det kan falla nya träd, varnade han.
Såvitt känt satte varken SJ, Tåg i Bergslagen eller X-Trafik in några ersättningsbussar vid någon av störningarna.

Kallfront
Tisdagens vindar berodde på en kallfront med ett lågtryck som rörde sig över stora delar av landet.
SMHI beräknade att vindarna skulle mojna något men vara fortsatt friska på kvällen.
- Nu har vi röjt undan allt som var akut så att det inte finns några hinder längre. Läget är under kontroll. Sista trädet kom in för en halv timme sedan, rapporterade Lars Hiller, arbetsledare på Markbyggarna vid 15.05-tiden.
Då hade noteringen över nedfallna träd som allmänheten ringde in stigit till ett 40-tal.

MATS HEDSTRÖM