Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Höstvindar får fart på brädorna

GÄVLE
På höstarna är väderleksrapporterna av extra stort intresse för medlemmarna i vindsurfingklubben Tungsurf. Blåsiga septemberdagar i Gävlebukten kan bli höjdpunkterna på säsongen.

Annons
- Nu är det riktigt bra, det här kan bli de sista surfdagarna när det är varmt. Om några veckor får man nog surfa med luva, säger Fredrik Horn, efter några fartfyllda turer över Yttre Fjärden.

I går blåste vinden i syd-sydväst och vita gäss syntes på vågorna mellan Engeltofta och Korsnäs. Surfarna uppskattade vindstyrkan till ungefär tio meter per sekund i medel och cirka 15 meter per sekund i de kraftigaste byarna.
Ur ett surfarperspektiv är Gävle inte den ultimata staden att spendera sommaren i. Fredrik Horn berättar att han ägnat många soliga och varma sommardagar åt att förgäves vänta på att vinden ska tillta. De riktiga entusiasterna i klubben åker i stället till västkusten eller utvalda stränder utomlands. Där är de vädermässiga förhållandena bättre - höga vågor och jämn och stark vind.
För medlemmarna i Tungsurf börjar säsongen redan i slutet på mars. Då gör de sällskap med de sista isflaken och klär sig i underställ, tjocka våtdräkter, mössa, vantar och skor för att kunna surfa några minuter åt gången.
- På våren är man så sugen att kliva i, det är lättare att bli kräsen på hösten när man har en lång säsong bakom sig. Men i dag fryser man inte alls, jag skulle tro att det är mellan 16 och 17 grader i vattnet. När man får kämpa och slita lite håller man sig varm, säger Fredrik Horn.
ERIK WIKSTRÖM
026-15 96 29
erik.wikstrom@gd.se