Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hotad specialklinik blev kvar

GÄVLEDen tidigare stängningshotade infektionskliniken i Gävle lever vidare.

Kliniken har fått dra ned på antalet infektionsvårdplatser men finns fortfarande kvar i sitt specialbyggda hus på sjukhusområdet.
- Vi vet inget säkert om framtiden. Men just nu är jag inte speciellt orolig. Det finns underlag för den här verksamheten, säger Bo Sundelöf, verksamhetschef vid infektionskliniken.

Ingick i sparförslag
Det var förra sommaren som länssjukhusets ledning presenterade ett sparförslag som bland annat innebar att infektionskliniken skulle upphöra i sin nuvarande form. Verksamheten skulle bantas och samordnas med annan vård på sjukhuset.
Klinikledning och personal protesterade liksom bland andra smittskyddsläkaren i Gävleborg. De ansåg att Gävleborg behöver en specialiserad infektionsklinik med möjligheter att isolera patienter.
Politikerna tog till sig kritiken och förslaget drogs tillbaka. Infektionssjukvården skulle istället utredas i ett större sammanhang och frågan lyftes in i den översyn av sjukvården i länet som inleddes i höstas.

Inga tydliga besked
Översynen är klar sedan en tid men ger inga tydliga besked när det gäller infektionskliniken. Hur specialistsjukvården ska se ut på sjukhusen i Gävle och Hudiksvall ska nu utredas vidare.
- Vi finns naturligtvis med i de diskussionerna men för dagen finns inga planer på några förändringar för vår del, säger Bo Sundelöf.
Infektionskliniken har normalt 20 vårdplatser. Sedan en tid är åtta av dem omgjorda till allmänna vårdplatser för utslussning av färdigbehandlade medicinpatienter. Sjukhuset har stora problem med att härbärgera utskrivningsklara patienter och infektionskliniken har blivit en sorts buffert.
- Tyvärr innebär det här att vi måste lägga vissa infektionspatienter på andra avdelningar på sjukhuset. Det är ingen bra lösning. Vi har behov av 20 infektionsvårdplatser och hoppas att den ordningen kan återställas i höst, säger Bo Sundelöf.
Ett skäl till minskningen av infektionsvårdplatser har varit brist på läkare. Just nu finns endast tre infektionsspecialister på kliniken. Egentligen ska de vara fem. Men situationen är på väg att förbättras, enligt Bo Sundelöf.
- Till hösten räknar vi med att ha en ny läkare på ingång, säger han.

BJÖRN HANÉRUS