Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hotade sambo till livet

En narkotikapåverkad 25-åring ska ha tryckt upp sin sambo mot badrumsdörren och tagit strupgrepp på henne i parets hem, medan hon höll deras åtta månader gamla bebis i famnen.
I går stod han inför rätta i Gävle tingsrätt.

25-åringen och hans 22-åriga flickvän har haft ett förhållande i sex-sju år, och har tidigare även varit sambor. Paret flyttade isär efter att socialen ställt krav på kvinnan att välja mellan mannen och barnen, sedan det kommit fram att mannen använde droger. Trots det fortsatte paret att vara tillsammans.

Vid ett flertal tillfällen ska de ha bråkat.

Mellan januari och juli 2009 ska han ha misshandlat, ofredat och hotat sin flickvän. Första gången i januari 2009 då han drog i hennes hår och knuffade henne till marken så hon skadade knäna. Allt medan deras fyra-åriga dotter såg på.

Vid ett annat tillfälle i juni ska han, i samma bostad, ha slagit flickvännen med knuten näve över höger öga. Direkt därpå ska han ha tryckt upp henne mot en dörr och tagit strupgrepp på henne, innan han till sist gav henne en spark i ryggen. Under misshandeln ska han även ha hotat att döda henne. Vid tillfället höll flickvännen den åtta månader gamla bebisen i famnen.

– Var och en av gärningarna är ett led i en upprepad kränkning av hennes integritet, sade åklagare Birgitta Fernlund under rättegången.

Genom Socialtjänsten fick kvinnan kontakt med en kvinnojour. Där fick hon hjälp att göra en polisanmälan, och sedan början av juli har mannen suttit häktad.

En kvinna på kvinnojouren Blåklockan vittnade under rättegången. Det gjorde även 22-åringens kompis som pratat med henne och sett skadorna av misshandeln, samt hennes bror som var med under ett av hoten.

Mannen misstänks också för hot mot den tjänsteman på Socialtjänsten som jobbat med parets familj. 25-åringen ska ha hotat tjänstemannen att ”skära halsen av honom” om han lade sig i något som hade med hans barn att göra.

– Han måste ha sagt någonting om mina barn som gjorde mig förbannad, sa mannen, som erkände hotet under förhör.

Tre gånger har polisen stoppat 25-åringen och hittat både cannabis och det narkotikaklassade läkemedlet Xanor. Mannen erkänner dagligt narkotikamissbruk, men inte misshandeln. Han är tidigare dömd för stöld, misshandel och rån.

Åklagaren yrkar i första hand på fängelse. Dom väntas inom två–tre veckor.