Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hotellkungen vill satsa på Grand

Allt talar för att Gamla Grand är på väg att återuppstå som lyxhotell.

Bicky Chakraborty, ägare av hotellimperiet Elite Hotels of Sweden, besökte i veckan Gävle och gick igenom byggnaden.

Om drygt fem år går han i pension.

– Men först ska jag sätta Gävle på min karta, säger han.

I början av 1900-talet sågs Grand som ett av de största och modernaste landsortshotellen i Sverige. Men 1941 införlivades rörelsen i Centralhotellet i Gävle och Grand lades ner. I dag står stora delar av byggnaden tom.

När den nuvarande fastighetsägaren Diös köpte Grand 2007 var det i en stor paketaffär tillsammans med 22 andra fastigheter i Gävle. Förvaltaren Anders Hedström menar att det tar tid att lära känna varje enskild byggnad i en sådan jätteaffär.

Men nu har en lösning börjat ta form. En handfull intressenter i februari har minskat till två huvudintressenter.

– Vi har sorterat bort de mindre. Om vi gör en sådan här stor satsning ska det vara tillsammans med någon etablerad som har erfarenhet av att driva hotell, säger Anders Hedström.

Vilka de två intressenterna är vill han inte säga något om. Men som GD tidigare avslöjat är Bicky Chakraborty mycket intresserad av Gamla Grand.

Som ägare av hotellkedjan Elite Hotels of Sweden ligger han bakom flera av de mest exklusiva hotellen i Sverige. Anrika Knaust i Sundsvall och Plaza i Göteborg är bara ett par exempel. Senast i raden är Elite Plaza Hotell som slog upp dörrarna på Gustav Adolfs torg i Malmö den 6 september.

Totalt ingår nu 21 hotell, två värdshus samt pubkedjan Bishop Arms, med 31 pubar, i Bicky Chakrabortys koncern.

I torsdags besökte han Gävle och Gamla Grand. Tillsammans med Diös gick han igenom den kulturhistoriska inventering som länsmuseet har gjort av byggnaden.

– Nu har vi lagt fram idéer som gör det enklare för kommunen. Exempelvis kommer vi att behålla bottenvåningen intakt. Eftersom huset är kulturhistoriskt värdefullt måste vi ta hänsyn till de krav som ställs. Men det är så vi är vana att jobba. Det blir nog inga problem, säger Bicky Chakraborty.

Tillsammans med fastighetsägaren är han beredd att satsa 150 miljoner kronor på Gamla Grand.

Men Diös säger att det finns två intressenter?

– Jaså, det har de inte sagt något om till mig, säger han.

Stockholmaren Bicky Chakraborty är i dag 67 år gammal.

27-åriga dottern Caroline Chakraborty ska ta sin MBA-examen vid Oxford och därefter arbeta som trainee i Elitekoncernen. Målet är att hon på sikt ska ta över.

– Men jag tänker hålla på i minst fem år till. Innan jag drar mig tillbaka ska jag vara färdig med Gävle, säger Bicky Chakraborty.