Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hotfulla hyresgäster vräks

GÄVLEPå fredag klockan tolv vräker Gavlegårdarna tre av sina hyresgäster i Sätra. Man tänker helt sonika byta lås på dörrarna.

Att vräka någon på det sättet är olagligt.
- Jag tycker att hyresgästerna ska vända sig till ett juridiskt ombud, säger advokat Sture Lyreskog, expert på hyreslagen.
Under flera månaders tid ska grannar på Ulvsätersvägen ha utsatts för hot från tre män, alla i 20-årsåldern, och vänner till männen som vistats i lägenheterna och i området.
Det framstår som klart att kamratkretsen har nynazistiska sympatier.
Gavlegårdarna har anmält ett fall av skadegörelse sedan man anlagt brand vid en förrådsdörr. En pappa hotades till livet framför ögonen på sin sjuårige son och vågar inte bo kvar i sin lägenhet. Ytterligare en granne ska ha fått en yxa kastad efter sig.
En gammal dam som rastade sin hund mötte några personer ur kamratkretsen under pingsthelgen.
- Damen sa att hon inte hälsade på sådana som dem. Då skulle de sparka ihjäl hennes hund och misshandla henne, säger en bostadskonsulent på Gavlegårdarna, som var med när sammanlagt sex boende i de tre lägenheterna fick beskedet att låsen skulle bytas ut.
- Sedan mars, då man flyttade in i en tredje lägenhet, har bekymren gradvis växt. Situationen har accelererat. Man har jagat invandrare. Det sjungs gamla tyska visor från 40-talet, säger bostadskonsulenten, som vill vara anonym.
Grannarna har reagerat med en namninsamling som till dags dato fått ett 70-tal underskrifter.
Gefle Dagblad tidigare rapporterat om nynazistiska strömningar i Gävle. Frågan är bara hur allvarligt man ska ta på det?
- Jag är inte lättskrämd av mig. Men de här pojkarna inser inte konsekvenserna av sitt handlande, säger bostadskonsulenten.
Av de tre kommer en 24-årig man från Gästrikland. 1999 dömdes han av Sandvikens tingsrätt för hets mot folkgrupp. De båda andra lägenhetsinnehavarna kommer från Dalarna och tros även ha kopplingar till en 20-åring från Borlänge som är häktad för tre fall av misshandel.
20-åringen, som har ordet "SKINHEAD" intatuerat i pannan, är bland annat misstänkt för att ha misshandlat en 22-årig gävlebo med sparkar mot kroppen. Borlängebon, som själv sagt att han nyligen bosatt sig i Gävle, umgås enligt polisen i Dalarna i rasistiska kretsar.
- Grattis att ni fått honom till Gävle, säger en person i Borläge med inblick i vit makt-världen.
Utredningen mot honom har flyttats till polisen i Dalarna. Öppna ärenden som kan leda till åtal mot 20-åringen rör även misstankar om hets mot folkgrupp, olaga hot och hemfridsbrott.
Åtal väcks på fredag vid tingsrätten i Falun.
I Sätra bor utom den vräkningshotade trion även en 20-årig man, som efter ett SÄPO-tillslag mot hans lägenhet är misstänkt för distribution av vit makt-musik. Förundersökningen leds av Justitiekanslern, men det är inte känt om den leder till åtal.
Under onsdagen förekom obekräftade uppgifter att flera personer med högerextrema åsikter under fredagen skulle anlända till Gävle, möjligen för att genomföra någon form av sympatiaktion med de personer som ska vräkas.