Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hovrätten fällde Bapupa för våldtäkt

Först friad.
Men sedan två års fängelse för våldtäkt och 85 000 kronor i skadestånd.
I går satte hovrätten punkt för målet mot den före detta GIF-stjärnan Yannick Bapupa – och kanske även för hans fotbollskarriär.

Den första domen, i tingsrätten, blev en kalldusch för den 18-åriga kvinnan från Norduppland som i mitten av november åkte till Gävle för att gå ut och ha roligt.

Hon sov på en soffa i en lägenhet, med tre tjejkompisar i samma rum, när en för henne okänd man la sig intill henne och började genomföra ett samlag.

18-åringen vaknade chockad och knuffade bort mannen, som visade sig vara den i Gävle välkända fotbollsspelaren i Gefle IF, Yannick Bapupa.

Nästa dag förhördes 28-åringen av polis, anhölls, och åtalades så småningom för våldtäkt.

I tingsrätten konfronterades 18-åringen på nytt med Yannick Bapupa.

Först ville hon vittna med fotbollsspelare placerad i ett annat rum.

Men tillfrågad av domaren om hon inte kunde försöka vittna även när 28-åringen satt mittemot samlade hon sig och svarade så gott hon kunde på frågorna ändå.

Till ingen nytta, som det först verkade.

Yannick Bapupa blev nämligen friad och försattes på fri fot efter ett kort besök på häktet i Södra Bomhus för att hämta några personliga tillhörigheter.

Tingsrätten fäste stor vikt vid att juniorerna som bjudit in Bapupa på efterfest i lägenheten där 18-åringen sov inte var helt samstämmiga i sina vittnesmål.

Dessutom hade någon av dem sett att täcket med 18-åringen och Bapupa under rörde sig som om de hade sex, och det utan att kvinnan stötte bort fotbollsspelaren.

Då hjälpte det inte att kvinnans berättelse både var måttfull och verkade vara självupplevd, som tingsrätten också ansåg.

Åklagaren Birgitta Fernlund bestämde mycket snart att hon skulle överklaga. För en vecka sedan tog rättegången i hovrätten för nedre Norrland slut.

Yannick Bapupa häktades då, vilket tydligt pekade på att fotbollsspelaren skulle komma att fällas, inte frias en gång till.

I går kom så utslaget. Två års fängelse och 85 000 kronor i skadestånd.

För en våldtäkt som ”inte kan bedömas som mindre grov” som hovrätten skriver.

Åklagaren Birgitta Fernlund befann sig i går på kurs men såg ändå till att kunna läsa hovrättsdomen.

– Tingsrätten tog fasta på att vittnen skilde sig åt lite grann. Men hovrätten fann att det fanns naturliga förklaringar till det, säger hon i en kommentar.

Juniorerna som kom till lägenheten i sällskap med Bapupa hade alla druckit alkohol i varierande grad.

Detta tillsammans med tidpunkten, mitt i natten, innebar att det blev rörigt med vem som uppfattade vad exakt när.

Med stor sannolikhet inne-bar gårdagens dom den juridiska slutpunkten för fallet Bapupa.

Även om försvararen Bengt-Olov Horn överklagar till Högsta domstolen innehåller målet inga principiella frågor som är främsta skälet till att HD beviljar en ny rättegång.

För en vecka sedan talade GD med den 18-åriga kvinnan. Hon uttryckte då stor lättnad över att mannen som våldtog henne skulle dömas för brottet.

Åklagaren hade också krävt att Yannick Bapupa skulle utvisas till hemlandet Kongo-Kinshasa.

Men hovrätten avvisar kravet med hänsyn till att det krävs synnerliga skäl om personen vistats i Sverige under mer än fem år.