Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hovrätten sänker straffet för mordhot mot Gefle Dagblads chefredaktör

I stället för två månaders fängelse dömer hovrätten i Sundsvall imamens nära släkting till dagsböter och villkorlig dom för mordhotet mot Gefle Dagblads chefredaktör Anna Gullberg.

I samband med att Gefle Dagblad publicerade en granskning av ledande personer inom Gävle moské och deras kopplingar till islamistisk extremism rann det över för en nära släkting till imamen Abo Raad. Han ringde upp polischefen John Köhler. Han var väldigt arg under samtalet. Efteråt upprättade John Köhler en anmälan om olaga hot och kontaktade Gefle Dagblads chefredaktör Anna Gullberg med beskedet att hon utsatts för ett mordhot.

Imamens nära släkting dömdes i tingsrätten till två månaders fängelse för olaga hot.Domen överklagades till hovrätten. Där yrkade försvarsadvokat Thomas Öberg på att domen skulle ogillas, alternativt att påföljden skulle ändras till samhällstjänst.

Kammaråklagare Elin Källberg ville tvärtom att tingsrättsdomen skulle fastställas.

– John Köhler, som är en erfaren polis, har uppfattat ett tydligt hot och upprättar också en anmälan på grund av det här. Han tar det så allvarligt att han informerar målsäganden. Det finns knappast något utrymme för att han ska ha hört fel, sa hon under hovrättsförhandlingen.

– Det här är ett angrepp på yttrande- och pressfriheten när man riktar ett hot mot en chefredaktör med anledning av publiceringar som gjorts, säger Elin Källberg.

Hovrätten skriver i domen att tingsrätten har gjort en riktig bedömning av brottet, och att det ska anses vara särskilt allvarligt att rikta hot mot en publicist:"När det gäller (hans) gärning instämmer hovrätten i tingsrättens bedömning att det är försvårande att hotet har riktats mot Anna Gullberg i hennes egenskap av chefredaktör och hovrätten bedömer att hotet haft sin grund i tidningens kritiska artiklar. Det leder till att brottet har ett straffvärde som är högre än många andra olaga hot. Hovrätten instämmer därför i tingsrättens bedömning att straffvärdet för brottet motsvarar två månaders fängelse".

Hovrätten drar ändå slutsatsen att praxis är att två månaders fängelse kan omvandlas till villkorlig dom och/eller samhällstjänst. Vilket alltså hovrätten väljer att göra. Utöver villkorlig dom döms mannen att betala 130 dagsböter á 50 kronor.

– Det är bra att man väljer att se att brottet är riktat mot mig i min yrkesgärning. Jag tycker att det är olyckligt att de ändrar påföljden, men det är bra att hovrätten konstaterar att hotet är kopplat till vår granskning, och det är bra att de säger att straffvärdet är två månaders fängelse, säger Anna Gullberg.

Jeanette Gustafsdotter, vd för branschorganisationen Tidningsutgivarna, TU, säger i en kommentar:

– Det är klart och tydligt att målet med hotet är att få Anna Gullberg och tidningen att sluta granska. Det är ett hot mot demokratin och samhället måste börja markera tydligare i dessa fall. Det hade funnits utrymme för fängelse, men det är viktigt att det fortsatt blev en fällande dom, säger Jeanette Gustafsdotter.

Försvarsadvokat Thomas Öberg är nöjd med utslaget och säger att han råder sin klient att inte överklaga ytterligare.

– Naturligtvis hade min huvudman hoppats på en friande dom men det här är ett steg i rätt riktning, säger han.

Läs även: Mordhotet mot Anna Gullberg i hovrätten