Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hudiksvall kan bli lösningen

GÄVLE Det är ännu oklart när BUP:s akutavdelning får lämna Södertull och vart den i så fall ska flyttas. Hudiksvall nämns som en alternativ lokaliseringsort.

Annons
Det finns många intressenter i spelet om BUP-huset på sjukhusområdet i Gävle. Enligt Leif Lindstrand, chef på X-fastigheter, finns dock flera tänkbara lösningar som skulle tillfredsställa alla parter.
För BUP:s del skulle de innebära att akutavdelningen antingen placerades i BUP-huset eller i en tillbyggnad till vuxenpsykiatrins hus.
I bägge fallen skulle verksamheten hamna i närheten av akutsjukvården, något BUP eftersträvar.

Ritningar och kostnadsberäkningar har tagits fram för dessa alternativ. Det finns dock flera faktorer som fördröjer beslutsprocessen:
" Det är oklart om primärvården vill fullfölja sina planer på att flytta in två hälsocentraler i BUP-huset.
" Det är oklart hur vuxenpsykiatrins framtida struktur kommer att se ut. En utredning har föreslagit att all sluten vuxenpsykiatri ska flyttas till Gävle och det kräver att lokaler för detta ändamål ställs i ordning.
" I landstingets specialistvårdsutredning Dela-fördela nämns Hudiksvalls sjukhus som en tänkbar placering för BUP:s akutvård.
Bilden kommer att klarna i februari då landstingsfullmäktige ska fatta beslut om såväl psykiatriutredningen som Dela-fördela-utredningen. Enligt Leif Lindstrand kan det efter beslut ta ett till ett och ett halvt år innan någon av de tänkta lokalerna i Gävle är färdiga att flytta in i. Alternativet Hudiksvall är inte utrett. Inte ännu i alla fall.
- Vi har inte fått något uppdrag att utreda det, säger Leif Lindstrand.
Björn Augustsson, enhetschef på BUP:s akutavdelning i Gävle, motsätter sig bestämt en flytt till Hudiksvall. En stor del av kompetensen skulle gå förlorad, varnar han.
- Personalen kommer från Gävle och många skulle sluta om man flyttade oss till Hudiksvall. Det här är en dygnetruntverksamhet och då går inte att arbetspendla så långt som till Hudiksvall.

Björn Hanérus
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se