Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hultsfred satsar på nytt

25 000 besökare är målet. Men ännu finns det biljetter kvar när Hultsfredsfestivalen startar i dag, onsdag.

– Det är inte så många gånger som vi har sålt ut, säger festivalchefen Per Alexanderson.

Hultsfred kämpar fortfarande med sviterna av katastrofåret 2007, då besöksantalet på Sveriges tidigare största festival noterades till rekordlåga 23 300. Förra årets upplaga gick visserligen bättre, men även då redovisades en förlust.

För att locka tillbaka publiken, och på så sätt komma på rätt köl ekonomiskt, har det småländska flaggskeppet gjort flera förändringar i organisationen sedan i fjol. Dels har man utökat festivaltiden från tre till fyra dagar. Dessutom har man flyttat startdatumet från juni till juli, och därmed bort från Stockholmsfestivalen Where The Action Is, som konkurrenten Luger valde att lägga samtidigt som Hultsfred 2008.

– Vi vet inte hur det påverkar än, men det känns bra. Det finns många aspekter på varför vi bytte datum, en av dem var tillgången på artister, säger Per Alexanderson.

Huruvida årets festival kommer att få de 25 000 besökare som man behöver för att resultatet ska vara tillfredställande vill han inte spekulera så mycket i. Medan både Peace & Love och Arvikafestivalen slog biljettrekord redan innan de drog igång finns det fortfarande, med bara ett par dagar till startskott, biljetter kvar till Hultsfred.

– Vi redovisar inga siffror före onsdag men ja, vi har biljetter kvar. Fast det är å andra sidan inte så många gånger som vi har sålt ut.

– Vi har sålt färre endagsbiljetter i år, men det kan bero på att de bara går att köpa till fredag och lördag. Förra året släppte vi endagsbiljetter till samtliga dagar.

SMHI:s prognoser för slutet av veckan pekar på molnighet och en och annan regnskur, vilket skulle kunna avskräcka eventuella spontanbesökare. Men Per Alexanderson är inte särskilt orolig.

– Generellt tror jag inte att festivaler är så känsliga för sånt. De flesta bestämmer sig oavsett väder, säger han.

Att Hultsfreds program i år består av fler mindre och kreddiga artister än stora och folkkära går hand i hand med festivalens vilja att ta sig vidare, ut ur den ekonomiska krisen.

– I år står vi för det nya, även om vi blandar upp med återföreningsband som exempelvis Madness.

– Vi tittar framåt. Här råder futurism, skrattar Per Alexanderson.