Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hultsfred tappar mer

Förändringar i längd, på området och i artistutbudet räckte inte för att vända den negativa trenden. Hultsfred går med förlust i år också.

Och glappet till övriga musikfestivaler ökar.

Årets Hultsfredsfestival är över. Sent på lördagskvällen avslutades programmet på den största scenen Hawaii med Thåströms tunga, och stundtals svarta, rock.

Tidigare på dagen höll arrangörsföreningen Rockparty pressträff för närvarande journalister, och det var inget tjo och tjim där heller. Festivalchefen Per Alexanderson redovisade, med trött blick, årets besökssiffra. Vid 14–tiden hade bara 23 543 biljetter sålts, vilket innebär att festivalen går back.

– Alltså, vi har ju en ambition att gå runt. Det har alltid varit vår ambition, sa han efteråt.

Hur hård smällen var kunde Per Alexanderson dock inte svara på.

– Det beror på storleken på förlusten, vad vi hamnar på. Vi har ett dygn kvar. Saker och ting kan ju hända.

Men att den onda spiralen, som tog skruv med brakförlusten 2007, skulle brytas i år verkar tämligen otroligt. Hultsfred är inte längre nummer ett i Sverige. Nya festivaler, med andra profiler, har seglat ikapp och gått om.

Det som går hem hos pop– och rockpubliken 2009 är snarare livemusik i bekväm stadsmiljö – inte konserter på leriga ängar. Och där får Hultsfred svårt.

– Vi driver ju det här på parkområden, påpekade Per Alexanderson under lördagen.

Hur mycket lågtrycket och de plötsliga skyfallen påverkade utgången av festivalen är oklart, men om man ska tro Hultsfredsledningen spelar inte väder särskilt stor roll när folk bestämmer sig för om de ska åka eller inte. Så då återstår frågan vart besökarna tog vägen.

På hajpade spelningar med internationella band som The Killers och Kings Of Leon var det visserligen fullt men överlag var ytorna framför scenerna ganska glest befolkade. Det kanske blev än tydligare när nu arrangörerna har huggit ner en massa träd, med syftet att skapa ett tillgängligare festivalområde.

Glädjande var i alla fall att de festande tonåringarna, som fortfarande tycks dominera festivalen, inte svek frekventa svenska långkörare som Thåström och Mando Diao, vilka gjorde några av veckoslutets allra bästa spelningar. Bra artister kan Hultsfred ännu boka.