Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hundar i vården ökar trivseln

Att ha djur i vården ger både bättre arbetsmiljö och friskare äldre. Därför vill arbetsterapeut Sirpa Laakso att det bildas vårdhundsteam som en del i aktivitet och träning av de äldre.

Annons

Utomlands har specialutbildade vårdteam med hundar använts framgångsrikt inom vården för behandling av både kroppsliga och psykiska besvär. Intresset växer i Sverige för djur i vården och från personalens sida är man positiva då djuren bidrar till de boendes välbefinnande. Vård med hundar närvarande är effektivt och erfarenheten visar att patienter behöver färre och inte så långa behandlingar. Redan 2007 kom Sveriges första certifierade vårdhundsteam och sedan har ytterligare 15 vårdhundsteam utbildats och är i tjänst i verksamhet på äldreboenden.

Nu vill Sirpa Laakso att man redan i år ska undersöka intresset bland äldreboenden i Sandviken och om det finns personal som är intresserade att utbilda sig med egna hundar och bilda vårdhundsteam.

Om det finns intresse bör man redan under nästa år starta utbildningar av hundförare och hundar för att 2011 göra en utvärdering och om det blir lyckat permanenta vårdhundarna vid kommunens äldreboenden. Kostnaden för utbildning och en första test av en hund med förare beräknas till knappt 10 000 kronor