Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hundralappen mer i hyra

SANDVIKEN
Tio procent av de boende i Sandvikens allmännytta får hyreshöjningar på 3,5 procent från och med den första april i år, resten får 2,8 procent.

Annons
Det står klart sedan även Hyresgästföreningen kommit överens med Sandvikenhus.
- Vi är inte nöjda med nivån på hyreshöjningarna eftersom vi vet att våra hyresgäster har vissa krav på standard som vi inte kommer att kunna leva upp till, säger Sandvikenhus ordförande Håkan Bengtsson.

Ovan situation
Den ovana situationen med olika hyreshöjningar för olika områden har uppstått på grund av att det i Sandviken finns två konkurrerande hyresgästorganisationer. Den mindre, Sandvikenboendet, förhandlar för Sandvikenhus hyresgäster i tre områden, omkring tio procent av det totala beståndet.
Det var i mars som det kommunala bostadsbolaget kom överens med Sandvikenboendet.

Långa förhandlingar
Då hade förhandlingarna pågått under en lång tid med båda organisationerna. Sandvikenhus aviserade förra året att man ville höja hyrorna med åtta procent.
Hyrorna har inte höjts alls sedan 1998.
Hyresgästföreningen vägrade gå med på någon höjning och i början av året strandade förhandlingarna. I stället skulle ärendet avgöras centralt i hyresmarknadskommittén.
Sandvikenboendet valde dock att fortsätta samtalen och föreningen nådde en överenskommelse med bostadsbolaget i början av mars. Det avtalet innebär att hyrorna höjs från och med den första april i år med 3,5 procent. 2004 och 2005 kommer hyrorna att höjas med tre procent per år.

Överens
Nu har även Hyresgästföreningen kommit överens med Sandvikenhus. Det avtal som man kommit fram till betyder att hyrorna höjs med 2,8 procent från och med den första april i år och med lika mycket från och med den första januari 2004. För en standardlägenhet på 66 kvadratmeter innebär det en dryg 100-lapp i månaden.
- Det är väldigt rimligt eftersom vi inte haft några höjningar på flera år, säger Håkan Bengtsson.
Han hävdar att det kommer att bli en viss skillnad i underhåll och reparationer mellan vissa områden.
Hyresgästföreningen fick gå ifrån kravet på nollprocentig höjning men är ganska nöjd ändå.
- Det här är unikt i Sverige. Och att tre parter ska komma överens är ovant för oss också. Det har varit knöligt men vi har ju lyckats till slut, säger Kjell Blomqvist från Hyresgästföreningen.

KARIN BERGKVIST
026-27 75 98
karin.berkvist@gd.se