Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hundvalp togs av varg

En hundvalp blev med stor sannolikhet tagen av en varg i Järbo vid 15-tiden på söndagen.
– Vi var ute och byggde växthus då vi hör hur den lilla valpen skriker på 25 meters håll. Ett ångestskrik. Jag hade inte en sportslig chans att hinna ikapp, säger Jonas Gynnerstedt.

LÄS ÄVEN: Så skrämmer du bort vargen.

Under tiden som Jonas Gynnerstedt byggde växthus ute på tomten i Järbo så befann sig valpen några meter därifrån när Julie, som valpen heter skrek. Jonas trodde först att valpen hade fastnat i någonting.

– När vi springer dit så drar skrikljudet i väg. När vi springer efter så försvann ljudet iväg snabbt 250 meter och jag springer efter. Men så tystnar det, sedan dess är den borta, säger Jonas Gynnerstedt.

Det är andra gången som en hund fångas av en varg i Järbo: "Vargen sprang iväg med vår hund – två meter från mig"

Vad är det som får dig att tro att det var en varg?

– Det finns inga alternativ. Frun har tidigare sett varg på gatan. Den varg som tidigare varit här i byn har varit väldigt oskygg. Det finns helt enkelt någon varg här som inte är så skygg som den borde vara, säger Jonas Gynnerstedt.

– Först kan man ju tro att den sprang efter ett rådjur eller sådär men det här var ett dödsångestskrik. Någonting var det som drog iväg med hunden, säger han.

Snabbt så anslöt grannar och vänner i eftersöket av hunden.

– Vi var ute och sprang och tjoade efter hunden i två timmar. Jag kollade även om mina hundar kunde gå spår, säger han.

I augusti dödades en ko av varg i Järbo: Highland cattle-kviga död i en hage i Järbo.

Hur känns det känslomässigt nu?

– När man jagar är vargen en del av risken och det kan jag på något sätt acceptera. Det känns inte lika acceptabelt att den kommer på tjugo meters håll på blanka ljusa dagen. Vi byggde på växthuset och bankade och borrade, men det verkade inte hindra. Det är inte så här det ska vara. Det känns lite tomt just nu, säger han.

LÄS MER: Skyddsjakten på Järbovargen överklagad - förening vill stoppa jakten omedelbart