Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hungrig säl stördes inte av fiskare

GÄVLEVisst har fiskaren Kjell Björk sett säl förut, men aldrig på så nära håll som på fredagsmorgonen.

- Det var helt otroligt! Sälen var bara en halvmeter från båten i minst tio minuter. Helt orädd, säger Kjell Björk.
- Den var så hungrig, så den tänkte inte på något annat än att äta.
Kjell Björk var på väg ut för att ta upp nät vid Kastbryggan ett hundratal meter från Granudden. Han hade två unga praktikanter med sig i båten.
När båten närmade sig fick de syn på sälen, som höll på att äta en stor sik.
Trots att motorn var på simmade sälen inte i väg. Den fortsatte att tugga på siken.
- Det var en ungsäl, inte någon av de vuxna. Och den verkade vara otroligt hungrig för den åt på den där siken hela tiden. Den gav sig aldrig. Den höll på och åt på siken i säkert tio minuter.
- Annars brukar sälarna ju simma iväg när man kommer med motorn på, men den här sälungen brydde sig inte om någonting.

Kluven fiskare
Kjell Björk är kluven inför upplevelsen. Visst var det roligt att se en säl på så nära håll, men egentligen tycker han att sälen är en konkurrent till fiskarna.
- Upplevelsen i sig själv var ju kul. Men sälen tar ju min inkomst. Jag hade kunnat slå sälen i huvudet med åran så nära som den var, och jag hade god lust, men jag lät bli. Det var ju roligt för praktikanterna som jag hade med att få se sälen också.
En av praktikanterna var Erik Wik, snart 17 år, från Skutskär. Han siktar på att bli yrkesfiskare och går på fiskelinjen i Hällefors, men gör just nu en treveckors praktik hos Kjell Björk.
- En säl på en halvmeters håll, det är mitt rekord. Jag har sett mycket sälar förut vid Dalälven, men inte så nära, säger han.
Sälen var kvar medan Kjell Björk och de två praktikanterna tog upp näten, som var nästan tomma. 500 meter nät gav bara fem sikar, säger Kjell Björk.
- Den där sälungen hade nog några kompisar i närheten som också varit där och ätit tror jag, säger han.
INGEGERD SÖRGARD
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se