Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hungrigaste Ramadan på 34 år

För första gången sedan 80-talet infaller fastemånaden Ramadan över midsommar. I Gävle varar fastan i 21 timmar - från soluppgång till solnedgång.

Det är ovanligt att den muslimska fastemånaden infaller då dagarna är som längst. Eftersom det är meningen att man ska avstå från mat och dryck under dygnets ljusa timmar, blir fastetiden extra lång när Ramadan firas under sommarhalvåret. För de muslimer som bor ännu längre norrut, där solen inte går ner alls, finns särskilda bestämmelser för när fastan ska inledas och avslutas.……

– Frågan om fastetider är väldigt viktig för många muslimer, förklarar Mohammed Kharraki, som är presstalesman för Islamiska förbundet i Sverige.

– Teologer och lärda har arbetat fram riktlinjer för hur fastetiderna ska skötas under det ljusa halvåret, men det arbetet är inte riktigt klart. Man vänder sig till sin lokala församling för att veta vilka tider som gäller i den stad man bor i, berättar han.

Nimo Hassan från Gävle är 23 år och har fastat under Ramadan sedan hon var 13 år gammal.

– Så länge man håller sig sysselsatt är det inga problem, säger hon.

Under Ramadan är det extra viktigt att tänka på sina medmänniskor och särskilt på de som har det sämre. Det är även en tid för eftertanke och tacksamhet. Gävles Moské brukar samla in pengar till välgörenhet och varje familj skänker en summa, berättar Nimo Hassan.

– Det bästa med Ramadan är att familjen är samlad och alla äter tillsammans. Jag ser fram emot det, det är en helig månad. Det jag saknar är väl vanliga grejer, som att äta glass och dricka läsk, sånt man vill göra på sommaren.

Ramadan förflyttas bakåt 11 dagar varje år. Det betyder att en vanlig människa hinner uppleva den under samma datum två till tre gånger i livet. I år inleds Ramadan den 18 juni och avslutas 17 juli.

LÄS ÄVEN:

Fastemånaden övergår i firande

Butiker bunkrar upp inför ramadan

Tydligare fastetider i norr