Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur kan kommunen vara så grym mot små barn?

Hur kan Gävle kommun vara så grym och ansvarslös mot fem- och sexåringarna i Forsbacka?

Min dotter och alla andra fem- och sexåringar har nu avverkat sin dagistid på det miljövänliga fridfulla dagiset Lergöken i Forsbacka. Lergöken har vad jag anser en bra utemiljö för barnen, stort grönområde med massor av tillbehör för utelekar samt en stor grön park vid sidan om.

Inomhus har Lergöken också absolut bästa planering med på- och avklädningsförvar med kapprum och torkrum för barnens kläder samt att barnens teckningar, byggen, pyssel med mera har haft plats. Lagarbete med den väl kvalificerade och underbara personalen med denna sköna utemiljön har gett barnen den trygghet de behöver till en bra skolstart.

Men vad kommer dessa barn till?

Till Forsbacka skola utan grönområde, bara asfalt. Till dåliga trånga lokaler utan planering av ytterkläder. Inga torkmöjligheter eller upphängning av kläder vintertid. Väldigt få toaletter. En osäker färdväg till skolan, som ej har ett övergångsställe vid skolan. En skola som tillåter sig att ha stora maskiner arbeta under dagverksamhet när sexåringarna är ute på rast.

Hur ska dessa fem- och sexåringar klara sig?

Enlidgt den information jag har fått har en utredningsgrupp tillsatts för utemiljön på skolgården. Personligen tror jag att dessa barn redan har slutat på skolan när utredningen är färdig och arbetet på skolgården är färdigt.

Dessa fem- och sexåringar behöver vara ute och leka på en bättre skolgård än att ha en liten sandplätt på gården. På föräldramötet fick vi veta att de underbemannade lärarna planerar att ta ut barnen så mycket som det går till ett grönområde bortom skolans område.

Men hur mycket energi tar det inte av lärarna och barnet att behöva gå någon annanstans för att få utlopp för behovet att vara ute på en bra miljö på sina raster?

Har verkligen kommunen hållit de regler som finns angående hur många toaletter det ska finnas i en dagverksamhet?

Vid ett tillfälle lämnade jag min femåring för inskolning på skolan. Jag såg då en liten flicka som själv gav sig ner till bilparkeringen. Vem är det som kommer att anklagas om något händer?

Självklart de stackars underbemannade lärarna. Lärarna är där för att undervisa barnen och ge dem den tillsyn de behöver på rasten, inte ta ett sådant stort ansvar för att se till att barnen inte råkar ut för olyckor.

Det är Gävle kommuns ansvar.

Kommunen har också ansvaret för att se till att det kommer upp ett riktigt övergångsställe vid skolan. Jag har sett flera tillfällen där barnen i från skolan bara vinglar rätt över gatan med cyklar.

Samtidigt tror jag att farten kommer att minska på både bilar och dessa fartdårar på EU-mopeder. Hastigheten utanför skolan är 50 km/tim.

Vet ni på kommunen vad konsekvenserna blir när man kör på någon i den farten?

Tydligen inte, eftersom ni inte har satt upp 30-skyltar och ordnat ett övergångsställe.

En orolig förälder som ska ha sin dotter på Forsbacka skola

Men vad kommer dessa barn till? Till Forsbacka skola utan grönområde, bara asfalt.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare