Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur kan man uttrycka sig så?

Var hos folktandvården i dag. Kom i god tid och blev sittande i väntrummet. Efter en stund kom två unga kvinnor in, båda med utländskt ursprung.

Två söta unga kvinnor med hela livet framför sig.

En av kvinnorna hade sitt huvud täckt med slöja. Vi satt där vi tre och jag kunde inte undgå att höra dessa unga kvinnors samtal. Diskussionen handlade om ytterligare någon ung kvinna, 17–19 år, på vilkens blogg man varit inne och kallat för ”horunge”.

Jag satt där, fundersam, eftersom yttrandet kommit från den unga kvinnan med täckt huvud.

Jag kände mig helt ställd. Det som inte stämde var min bild av kvinnor med täckt huvud (läs min bild av islam) och det jag hade hört. Skulle jag säga något eller bara hålla tyst? Jag hann inte säga något eftersom jag blev uppropad till min tandläkare.

Nu i efterhand känner jag mig både arg och besviken. För det första, hur har vi fått in uttryck i Sverige såsom ”horunge”? Jag har aldrig upplevt detta under min uppväxt, att man uttrycker sig på ett sådant sätt om sina medmänniskor.

För det andra, om man som kvinna med slöja vill bli betraktad med respekt, hur kan man uttrycka sig så?

Jag känner mig både ledsen och besviken. Har nu vid två tillfällen hört samma sak från människor som inte har svenskt ursprung. Den ena gången blev jag själv kallad för ”jävla hora” av en ung man med invandrarbakgrund, något jag aldrig under mina 56 år fått höra från någon svensk ungdom. Så detta jag nu hörde från en ung kvinna med slöja hos folktandvården i Gävle.

Diskussionen i samhället handlar ofta om att invandrare diskrimineras vid anställningar.

Ja, kanske det är fler än jag som hört hur diskussioner går?

Kanske fler av våra invandrare borde skärpa sig i sitt språkbruk?

Kanske det är så att vi i Sverige inte tycker att uttryck som ”jävla hora” är okej? Fundera på det

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare