Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur känns det, Johan Sennerfeldt?

Grattis Johan Sennerfeldt, rektor på Älvboda friskola i Skutskär som i går fick 10 000 kronor ur Emerichfondens fredspris.

Annons

– Tack, det känns roligt att vi blir bekräftade för det vi gör på skolan.

Kan du berätta lite om priset.

– Emerich Roth är en person som överlevde koncentrationslägren. Han åker runt i skolor och talar om tolerans och hur viktigt det är att bekämpa rasism. Han har instiftat priset och det ges till de skolor som mest jobbar för ökad tolerans och mot rasism och mobbing. 15 skolor var nominerade i år.

Varför kom just ni trea och fick 10.000 kronor?

– Vi har inrättat en tjänst som elevcoach. Hon heter Gabriella Brandon-Cox och arbetar med att lösa konflikter på ett tidigt stadium och organiserar olika aktiviteter med hjälp av kamratstödet på skolan. Våra nior gör också varje år en resa till Tyskland eller Polen för att besöka koncentrationslägren där.

Vad ska ni göra för pengarna?

– Den 27 maj kommer Fanscesco Kovac till oss för att berätta om sin tid som fånge i Gulag. Han satt där i nio år. En del av pengarna går till detta och en del till kamratstödets arbete.

Vilken skola vann?

– Det gjorde en skola i Västerås som heter Sankt Ilians.