Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur länge håller mjölken – egentligen?

Hur länge kan man egentligen förvara treprocentig mjölk från Gefleortens i kylskåp? Innehåller den konserveringsmedel? Jag sparade en halv liter med förpackningsdag den 25 januari och bäst före-datum den 2 februari till den 5 mars och den var fullt drickbar, till och med efter att den stått i rumstemperatur i fyra timmar innan jag kastade den.

Undrande

Svar direkt: Frågan är väldig svår att ge ett exakt svar på. Vi på Gefleortens arbetar kontinuerligt med att förbättra säkerheten och hållbarheten på våra produkter på ett naturligt sätt utan att använda tillsatser eller rena konserveringsmetoder. Via en utveckling av teknik och metodik har vi lärt oss att med ett slutet system värna om den höga hygieniska status som den färska mjölken har direkt efter den lagstadgade värmebehandlingen (pastöriseringen) och behålla den i hela kedjan fram till konsumenten.

Kontrollfunktionen kring vår tillverkning är dock helt inriktad på vad som är den kortaste tiden som vi garanterar att mjölken är användbar för konsumenten. Men vi vet också att mjölk som producerats och förvarats under de mest gynnsamma förhållandena har en hållbarhet som vida överträffar bäst före-datum.

Att sedan din mjölk skulle vara drickbar drygt en månad efter bäst före-datum får dock ses som ovanligt. Den faktor som normalt har störst påverkan på hållbarheten hemma hos konsumenten är temperaturen. En låg temperatur under hemtransport och förvaring och att inte mjölken får stå framme i rumstemperatur ger en väldigt positiv påverkan på hållbarheten.

Vi har också tidigare fått samtal från konsumenter som haft klumpar i mjölken som visat sig vara isbitar som uppkommit i kylskåpet. Ej önskvärt, men positivt för hållbarheten. För den som vill veta lite mer om förvaring av mjölkprodukter och livsmedel generellt och hur man förhåller sig till hållbarhetsmärkningar kan jag rekommendera information på Livsmedelverkets hemsida (www.slv.se)

Hans Wickström, produktionschef, Gefleortens Mejeriförening

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare