Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur man blåser en bror

Skidor uthyres, ingen bindningstid. Våren är på väg fast det blir flera bakslag under april månad, det vet vi gamla och rutinerade.

Min bror fyllde 70 år och drog till Gran Canaria. Jag drog efter till Las Palmas utan att han visste något, för att överraska och gratulera. På födelsedagen dök jag upp på den kända strandpromenaden Paseo las Canteras.

Brorsans fru hade just ringt mig och berättat att han strövade där. Iförd linnekavaj, cigarr, hatt, solglasögon och med en karta i handen steg jag fram och undrade: Can you please help me, sir? Probability not, svarade min bror, avvaktande som om jag vore en nasare.

Jag sträckte fram kartan, han backade. Brorsans fru dyker just då upp och säger, känner du inte igen din egen bror? Jag tokskrattar, det går ytterligare några sekunder innan det går upp för honom att det är jag. Roligt sånt där.

– Fan, du ser ju ut som en gangster, jag gick och tänkte på en av kyrkans män som jag avslutat en upphandlingsaffär med, sa brorsan.

Bror min hjälper företag som har problem med dålig telekommunikation i olika lokaler. Så han gick och tänkte på både vågrätt och lodrätt kommunikation när jag dök upp.

Han blev blåst, liksom Karolinska institutet blev blåsta av halsläkarspecialisten som var tjirurg.

Så läste jag i bladet att Orarna blir naturreservat. Det har Länsstyrelsen bestämt. Det är väl bra. Spindeln blev jätteglad och vill åka dit för det finns flugblomster där.

– Det är stenigt som fan, säger jag.

Ön Leharen ingår i reservatet, en kanonö. Där har man nyligen byggt en angöringsplats för båtar, grillplats och en gammal försvarsanläggning har öppnats och kan besökas. Det bara det att samma länsstyrelse förbjuder landstigning på Leharen, då skarven häckar där. Den ska få skita ifred och när den skitit ner ön vill ingen åka dit, inte ens skarven, jag lovar. Hur tänkte man där?

Men ibland blir man förbannad på riktigt. Läser Åsne Seierstads artikel i DN om terroristen Anders Behring Breivik som stämt norska staten för brott mot Europakonventionen. Breivik trivs tydligen inte i finkan. Han får ibland kallt kaffe, han fick samma mat två dagar i rad, maten är värre än waterboarding-tortyr, han fick vänta tjugo minuter på att bli utsläppt ur träningslokalen och att hans hjärna blivit så skadad av isoleringen att han nu gillar Paradise Hotel, säger han själv.

Han tycker han lever under omänskliga förhållanden. Han förfogar över tre celler. Vad har denna omänskliga terrorist för rätt att kräva ytterligare mänskliga rättigheter som skjutit ihjäl 77 personer? Han ångrar inget. Jo, en sak: Att han inte lyckades skjuta ihjäl flera. Rättegången fördes i en gympasal i Telemark. Hoppas Breivik sitter på straffpunkten.

Andra saker som upprör. En del påstår att osten blir som en skidbacke när den står i kylen. Dom som säger så borde få en avhyvling själv. Ger man osten en avhyvling så att den blir rak och fin blir den degraderad till ett rivningsobjekt. Böcklinggubbarna kan bara klämma mitt på kaviartuben. Det borde vara en öppning i båda ändarna på tuberna. Hårt liv skömanslivet.

Jag var ut och tittade på piren i Furuvik, den börjar bli klar nu. Den sticker 2,4 meter över vattnet. Ser bra ut, hoppas nu att vågorna inte svingar sig in i hamnbassängen och att piren står pall när nordan friskar i.

På varvet är gubbarna galna just nu. Tjatte har köpt en ny växellåda till rallybilen, dyr så att han fick skriva ut en växel. Snickar-Leffe har byggt en grill att släpa efter snöskotern med vindskydd, utvikbart bord och grejer. Den liknar Kalle Ankas husvagn man ser på julafton. Pephe vet inte om han köpt en motor eller om det också är en grill. I Träkötarns bil luktar det bränt.

Glad Påsk

Panta rei