Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur många nappar på pensionslösning?

Efter fackliga påtryckningar har Sandvikens kommun nu öppnat upp för avtalspension för att rädda kvar yngre personal inom skolan. Många intresserade dök upp till den informationsträff som hölls i stadshuset i går.

– Men det blir tufft att klara sig med en lägre inkomst, sa Birgitta Sundvik, 63.

Sandvikens kommun har som bekant varslat 100 anställda inom förskolan och skolan. Orsaken är minskade skatteintäkter, frysta statsbidrag och skenande kostnader för socialbidrag.

Tidigare har kommunen sagt nej till att gå ut med allmänna erbjudanden om avtalspension och avgångsvederlag vid neddragningar inom kunskapsförvaltningen. Men nu är inställningen en annan.

– Det är önskemål från de fackliga organisationerna som vi har lyssnat på. Kan det rädda någon yngre anställd från att bli uppsagd så är det bra, säger personalsekreteraren Annika Holm på kunskapskontoret.

En intresseförfrågan om avtalspension har gått ut till ett 40-tal anställda i åldrarna 63-64 år.

Avtalet går ut på att de får behålla 73,5 procent av den pensionsgrundande lönen fram till dess att de fyllt 65 år. Därefter blir pensionen densamma som om de skulle ha slutat vid 65.

Ett 30-tal har anmält att de är intresserade och dök upp till gårdagens informationsträff.

Birgitta Sundvik jobbar som lärare på Norrsätraskolan. Hon tyckte att erbjudandet verkade spännande, men var samtidigt avvaktande och menade att det blir svårt att klara sig med en lägre inkomst.

Hennes kollegor Eeva Grönvold från Västanbyns skola och Katriina Jakenberg från vuxenutbildningen påpekade att det även försvinner mycket erfarenhet om många äldre slutar.

– Pensionsavtal på deltid skulle vara idealiskt för mig, sa Katriina Jakenberg.

Under informationen fick de veta att det går bra att ingå pensionsavtal på deltid.

– Frågan ni måste ställa er är ”Klarar jag mig?”. Men det här är ett väldigt förmånligt avtal, sa Anneli Bygdell som var där och föreläste från pensionsbolaget SPP.

Det har även gått ut intresseförfrågningar om avgångsvederlag motsvarande åtta månadslöner till anställda som jobbat i minst tio år. Hittills har ett 20-tal anmält att de är intresserade.

Om alla som anmält intresse för avtalspension eller avgångsvederlag får det skulle alltså ett 50-tal anställda kunna räddas undan uppsägning.

De fackliga MBL-förhandlingarna om varslen återupptas efter ett sommaruppehåll på måndag.

– Förhoppningsvis kan vi då komma till ett avslut. Sedan ska det inte dröja länge innan personalen får besked, säger Annika Holm.