Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur tänker Naong?

Hur ser orangutanger på sin värld? Tänker de på både skator och rödhakar som fåglar? Kan de kategorisera? Det hoppas Tomas Persson, kognitionsforskare från Lunds universitet, kunna ta reda på med hjälp av Furuviksparkens apor.

Men först måste Naong lära sig reglerna.

– Det är på gång, men det går långsamt, säger Tomas Persson.

En gång i månaden kommer Tomas Persson upp från Lund och monterar en pekskärm på gallret i primatforskningsstationen i Furuvik för att göra sina experiment.

Deltagandet är helt frivilligt. Om inte Naong klättrar upp till skärmen blir det inget. Men det har hittills aldrig hänt.

– Nej, han kommer alltid. Eftersom han får jordnötter, säger Tomas Persson.

– Nanne tycker att det är roligt, det märks tydligt. Så fort han får syn på Tomas ser man hur han liksom öppnar blicken och ser förväntansfull ut, säger Natalie Magnusson som är djurskötare.

För att kunna göra experiment krävs att Naong lär sig att det alltid finns ett alternativ som är rätt och ett som är fel. När två bilder syns på skärmen, till exempel en gris och en fotboll, får Naong sin efterlängtade jordnöt bara om han trycker på grisen.

Men det går trögt. Tomas Persson har hållit på med försöken med pekskärmen hela hösten och Naong har visserligen lärt sig att grisen är rätt. Men han tycks inte förstå att fotbollen är fel, för när fotbollen visas i par med en annan figur så trycker Naong på båda figurerna, till synes slumpmässigt.

– Han kan trycka på samma figur gång på gång. Om han förstått att bara den ena bilden är rätt skulle han pröva den andra så fort han misslyckades, men det gör han inte, säger Tomas Persson.

– Jag vet inte hur lång tid det tar innan han lär sig.

Orangutanghonan Dunja kanske skulle ha lättare att lära sig, men det vet man inte. Hon tittar nyfiket på när Naong testar pekskärmen, men Naong låter henne inte pröva.

Schimpanserna får vänta till slutet av året innan de får chansen eftersom man måste bygga om innan man kan montera en pekskärm hos dem.

Att använda pekskärmar för att studera hur djur tänker är inget nytt. I Kolmården har man använt pekskärmar för att undersöka hur delfiner använder ekolod, och i bland annat Toronto Zoo har orangutangerna fått läsplattor, placerade under stadiga galler. Där är datorerna mest en leksak, men ska också användas för forskning.

För forskaren har pekskärmen klara fördelar.

– Belöningen kommer direkt. Så fort Naong gör rätt hörs ett ljud och apparaten släpper iväg en jordnöt till honom. Gör man på traditionellt sätt med lösa bilder blir det en fördröjning, och orangutangen förknippar belöningen mer med forskaren än med sin egen handling, säger Tomas Persson.

Efter en vecka i Furuvik åker Tomas Persson hem till Lund igen för att utvärdera de senaste experimenten. Hur har Naong tänkt, varför trycker han så gärna på bilden av en tomatburk fast pipan är rätt?

Nästa månad är han tillbaka igen för nya försök. Kan det verkligen vara så svårt för en orangutang att förstå att bara en av bilderna är värd en jordnöt?