Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Husbygget i Gävle drog igång för snabbt – nu tvingas byggjätten betala straffavgift

Trots bostadsbristen gick det för snabbt när Riksbyggen drog igång bygget av 47 nya lägenheter i Olsbacka. Kommunen hade inte hunnit ge något startbesked och nu tvingas företaget betala över 160 000 kronor i straffavgift.

Annons

Bygget av de nya bostadshusen i Hedvigslund, granne med Hedvigs trädgård, är så gott som färdigt. Samtliga 47 lägenheter är sålda och till hösten blir det inflyttning.

– Efterfrågan var starkare än vad vi hade räknat med. Vi hade kunnat sälja lika många till på samma tid, säger projektledaren Stig Holmsten på Riksbyggen.

Men trots den höga efterfrågan och att Gävle kommun har höjt ambitionsnivån när det gäller byggtakten så gick det för snabbt när bygget i Hedvigslund drog igång.

Läs mer: Nu skruvas byggtakten upp – så många nya bostäder blir det i Gävle

Kommunen hade inte hunnit ge något startbesked, något som krävs enligt lag. När det hela upptäcktes hade två våningar redan byggts.

– De hade kommit långt, konstaterar kommunens samhällsbyggnadschef Elisabet Jonsson.

För att få startbesked ska byggherren lämna in förslag till kontrollplan och andra tekniska handlingar som krävs till kommunen.

– I samband med startbeskedet görs ett tekniskt samråd där man går igenom de tekniska delarna, så det är jätteviktigt, säger Elisabet Jonsson.

Riksbyggen har i ett brev till kommunen förklarat att det rörde sig om en administrativ miss. Två handlingar lämnades inte in i rätt tid.

– Vi gjorde till 99 procent rätt, men sista procenten blev fel, säger Stig Holmsten som tycker att kommunen hade kunnat lämna en påminnelse.

Politikerna i kommunens samhällsbyggnadsnämnd beslutade i onsdags att ta ut en straffavgift på nära 161 000 kronor av Riksbyggen. Företaget hade bett att få avgiften nedsatt, men enligt nämndens ordförande Roland Nilsson, M, rådde det delade meningar bland politikerna kring om avgiften var för hög eller låg.

– Vissa tyckte att det var en ganska saftig avgift, men den är redan halverad. Vi hade rätt att ta ut en dubbelt så hög avgift, säger han.

Enligt Stig Holmsten på Riksbyggen kommer straffavgiften inte att drabba de boende i form av högre boendekostnader.

Läs mer: Följ alla bostadsbyggen i Gävle via vår klickbara karta

Läs mer: Priserna på bostadsrätter i Gävle har ökat med 26 procent det senaste året