Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Husbygget på Kanalgränd kan börja

Nu är bygget av de nya hyreslägenheterna på Kanalgränd igång. I går sattes det första skoptaget på Tvätteritomten där Sandvikenhus mest energisnåla hus hittills kommer att ligga.

De två nya husen med 60 lägenheter uppförs i korsningen av Barrsätragatan och Götgatan. I slutet på nästa år beräknas de första hyresgästerna kunna flytta in.

– I och med det här blir kvarteret mer komplett. Nu läggs den pusselbit som fattats, säger bostadsbolagets vd Nicklas Skoglund.

Byggstarten har i omgångar skjutits upp av Sandvikenhus bland annat till följd av lagda varsel på Sandvik i höstas. Men för en månad sedan gav styrelsen och ordföranden Håkan Bengtsson klartecken.

– Vi tror stenhårt på projektet. Intresset för lägenheter i centrala Sandviken är stort. En del tycker nog det är fel tid att bygga men vi måste visa att vi tror på regionen, säger han.

Att det är rätt tid för bygget tror även projektledaren Anders Nordgren.

– Rent kostnadsmässigt kommer vi aldrig bygga billigare, säger han.

Sandvikenhus har tillsammans med entreprenören Skanska strävat efter att bygga så kostnadseffektivt och miljömässigt som möjligt. Genom en ny typ av ytterväggar och ett återvinnande ventilationssystem ska den långsiktiga driftkostnaden hållas nere.

– Vi låg under Boverkets gränsvärden redan vid etapp 1. Nu sänker vi energiförbrukningen ytterligare till 80 kilowatt per kvadratmeter. Det betyder att hyrorna i slutänden blir lägre, säger Anders Nordgren.

Några problem att få hyresgäster till de nya lägenheterna tror inte Sandvikenhus vd att det kommer bli.

– Redan innan det stod klart att vi skulle bygga ringde det intressenter. Vi har en lista där människor har fått skriva upp sig, säger Nicklas Skoglund.