Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Huvudbonader inte tillåtet

”Vi tar av oss mössor, kepsar och andra huvudbonader inomhus”. Så står det i Sjöängsskolans ordningsregler som föräldrarna nu uppmanas att skriva på.

Annons

– Jag blir så irriterad! Många skriver på sådant här för lätt, utan att tänka efter. Det som skolan säger är i princip att vi ska avsäga oss makten över våra barn. Det hotas med bestraffning om reglerna inte följs, men vi får inte veta vilken bestraffning.

Det säger Joseph, pappa till ett av barnen som precis har börjat på Sjöängsskolan i Bomhus. F-6-skolan hette Källöskolan innan den inför hösten flyttade in i gamla Källmursskolans lokaler.

När hans dotter i förrgår kom hem från den första skoldagen hade hon med sig en lista med ordningsregler. Där står bland annat att ”mössor, kepsar och andra huvudbonader” inte är okej och att skolan kan ta till ”konsekvenser” om reglerna inte följs.

– Vad är en huvudbonad? Ett diadem? En slöja? Min dotter är visserligen inte muslim, men jag har vänner som är det och det råder religionsfrihet i Sverige. Barn väljer ofta inte sin religion. Jag skulle inte vilja att mitt barn tvingades ta en diskussion om sin religion i skolan, säger Joseph.

Både elev och förälder uppmanas att skriva på ordningsreglerna, vilket vållat debatt bland flera föräldrar på Facebook.

Religionsfriheten, och därmed rätten att bära religiös klädsel, är skyddad genom regeringsformen, Europakonventionen och diskrimineringslagen.

År 2007 slog Skolverket fast att Minervaskolan i Umeå bröt mot lagen genom att ha en ordningsregel om förbud mot alla typer av huvudbonader, däribland slöjor, på lektionstid. Enligt Skolverket innebar det att skolan inte var öppen för alla.

Även Engelska skolan tvingades i våras backa om ett förbud mot synliga BH-band. Elevers klädsel och utseende bör ses som individuella uttryck och inte regleras i ordningsregler, enligt beslutet.

– Utgångspunkten är att alla bör få bestämma själva hur de ska vara klädda. Endast om det innebär problem för undervisningssituationen att exempelvis bära keps så kan det vara okej med ett förbud, säger Eva Röyter, jurist på Skolverket.

Hon framhåller även att en skolas ordningsregler ska utformas i dialog med eleverna.

Vilka regler gäller på din skola? Hör av dig via mail till eller berätta i kommentarsfältet.