Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hvb-hem måste skaffa ny personal

GÄVLELänsstyrelsen vill stänga hvb-hemmet där det skett sexövergrepp. Men det går inte.

Därför har man gått ut med ännu ett föreläggande mot hvb-hemmet i Gästrikland. Listan på saker som måste åtgärdas är lång:
Hemmet måste anställa en ny föreståndare som arbetar på heltid, inte på halvtid som den nuvarande föreståndaren gör på grund av att hon varit sjukskriven i tre år.
Hemmet måste hitta helt ny personal eftersom de tre som är anställda i dag inte har relevant utbildning.
Hvb-hemmets ägare, som i dag bor i samma hus som barnen, måste flytta sitt privata boende.
Dessutom kvarstår föreläggandet från tidigare i vår som säger att ägarens sexdömde make inte får ha någonting med hemmet att göra.
Kraven ska vara genomdrivna senast den 1 oktober i år.
- Att förelägga är det enda vi kan göra i dag, säger länsstyrelsens socialdirektör Christina Markstedt. Det vore rimligt om vi hade kunnat stänga - åtminstone temporärt. Men enligt lagen kan vi inte det.
Hvb-hemmet har tidigare drivits av ett gift par. När mannen avslöjades med att köpa sex av minderåriga sa länsstyrelsen att han inte får ha någonting med hvb-hemmet att göra.
Fram till den 19 mars ägdes företaget av styrelsen som bestod av det gifta paret. Men samma dag som mannen greps av polisen - för att häktas tre dagar senare - så övergick hans styrelsepost till sonen.
I maj dömdes mannen till tre års fängelse, bland annat för sexövergrepp på en hvb-hemsplacerad flicka.
Månaden innan hade mannens fru ansökt om att få fortsätta driva hemmet. Enligt länsstyrelsen har kvinnan sagt att hon inte kände till sin makes övergrepp.
- För oss finns det ingen poäng i att utreda om hon visste eller inte, säger Christina Markstedt. Men ansvaret ligger tungt på henne.
Länsstyrelsen har inte fått veta om kvinnan accepterar deras föreläggande eller tänker överklaga. GD har förgäves försökt få tag på henne.
I dag bor tre tonårspojkar från Motala, Borlänge och Avesta kvar i hemmet som har plats för sju barn.
Christina Markstedt säger att hon är mycket förvånad över att deras hemkommuner inte flyttat barnen.
- Det värsta man kan göra är att rycka barnet därifrån, har Monika Hahn, socialsekreterare i Motala, sagt i ett tidigare samtal med GD.
I dag finns 21 enskilt ägda hvb-hem med plats för uppemot 250 för barn och ungdomar i länet. Men hur tillsynsansvaret ser ut är luddigt.
För några veckor sedan gav regeringen i uppdrag åt Socialstyrelsen, länsstyrelserna och kommunerna att bland annat göra en plan över ansvarsfördelningen. Arbetet beräknas vara klart december 2003.
- Vi har påtalat förhållandena för socialdepartementet ett antal gånger, säger Christina Markstedt. Äntligen har vi fått gehör.