Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

HVB-hemmen bör få bättre tillsyn

SANDVIKENBättre tillsyn av HVB-hem och en storsatsning på äldreskyddsombud var de stora ämnena som diskuterades när ett 20-tal socialkonsulenter och länsexperter från Gävleborg, Värmland, Dalarna och Västmanland har sin årliga konferens i Högbo.

Annons
- Länsstyrelserna har haft kritik mot HVB-hemmen, säger Christina Markstedt, socialdirektör på länsstyrelsen i Gävleborg. Vi har 50 HVB-hem i länet och som vi ser det är intresset stigande hos personer som vill starta hem.
Bland annat har Sandviken fått ett nytt hem. Problemet är att lagen inte ger någon vägledning hur de här hemmen ska drivas.
- Men i och med regeringsbeslutet har vi nu fått riktlinjerna, fortsätter Christina Markstedt. Faktum är att alkohollagen är betydligt tydligare än den som gällt för HVB-hemmen.

Socialstyrelsen
Stina Törnell-Sandberg från Socialstyrelsen fanns också på plats för att informera om regeringens uppdrag vad gäller tillsynen av HVB-hem.
- Verksamheten har ännu inte börjat, men ska göra det om några veckor, säger Stina Törnell-Sandberg. Men den behövs med tanke på den mediala uppmärksamhet som funnits och att det saknats kompetens hos personalen.

14 000 sammanlagt
Runt om i Sverige finns sammanlagt 14 000 barn och ungdom placerade i olika hem, varav 3 000 i HVB-hem.
- Det finns barn som går igenom hela behandlingskedjan, säger Christina Markstedt.
Det omsätts också stora pengar i verksamheten.
Varje plats kostar 2 000 kronor per dygn och med 3 000 ungdomar i behandling blir det sex miljoner kronor per dag.
Även satsningen på äldreskyddsombuden mottages med stor tacksamhet.
- Landets län får 100 nya tjänster för tillsyn av de äldre i samhället, förklarar Christina Markstedt. Det är en kanonsatsning och det handlar om en operativ tillsyn.
- Det har varit många så kallade skandaler inom äldrevården, menar Stina Törnell-Sandberg. Vi vill ha en nolltolerans.
Nu har länsstyrelserna fått pengar tidigare, men de har inte gått till rätt verksamhet.

Sanktionsavgift
I framtiden ska länsstyrelsen kunna kräva en sanktionsavgift av de kommuner som missköter sig.
- Det ska röra sig om summor som avskräcker från dålig hjälp, förklarar Christina Markstedt. Det handlar om summor från 10 000 kronor och uppåt.

JÖRGEN LARSSON