Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hybrid Freak Division firar sin första platta på 13 år på Å-Krogen

Om du tyckte det gick lång tid för Gadget att släppa sitt nya album tar Gävles Hybrid Freak Division priset. 13 år tog det, men nu ska plattan firas med releasespelning på Å-Krogen.

Hybrid Freak Division består av Fredrik Andersson, Pär Laurén, bas och Björn Nyberg på trummor. Jazzrockbandet från Gävle bildades 2001 då Pär och Björn gick samma kurs på Högskolan i Gävle. Björn kände redan Fredrik och så började de lira ihop, till en början med en saxofonist i sättningen också.

En platta släpptes 2003. Från 2005 till cirka 2010 var bandet lagt på is. Men med tiden har bakdelarna förflyttats ur vagnen och för några veckor sedan släpptes det andra självbetitlade albumet för egen maskin, vilket fick 4 av 5 i Gefle Dagblad. Det handlar om en 1 timmas och 4 minuters instrumental jazzrock eller fusion som det också kallas.

– Jag tycker det är en enklare lättillgänglig form av fusion vi gör. I alla fall med fusionmått mätt. Det kan bli ett grymt navelskåderi inom genren annars, säger Pär Laurén till GD.

Läs mer: Hybrid Freak Divisions nya skiva är en labyrintisk vansinnesresa

En säljpoäng med plattan är att Scott Kinsey från nedlagda bandet Tribal Tech medverkar på keyboards. Han hade Joe Zawinul från fusion-genrens viktigaste grupp Weather Report som mentor, vilket ger en fingervisning om hur stort det är.

– Tribal Tech är ett av de bästa banden inom fusion enligt mig. I fusionkretsar är detta stort helt klart.

Inspelningen har Kinsey gjort hemma i USA efter att ha fått filer skickade till sig. Kinsey har också mastrat skivan, som är inspelad av Jonas Strömberg i Studio Slowbeat.

Varför kom skivan just nu efter 13 år?

– Vi har snackat om att vi ville göra det här rätt länge. Men det kostar en del och tar tid. Vi behövde alla en spark i röven.

Ändalykts-kicken gav de sig själva i en gemensam kraftansträngning. Vad har då Pär att säga till de som kallar fusion för musiker-musik?

– Jag gillar inte termen riktigt. Tycker inte man ska intellektualisera för mycket. Låter det bra låter det bra. Sen ska man inte sticka under stol med att de som lyssnar på fusion oftast är musiker.

Hur gör man en stringent skiva med tydliga låtar när det handlar om instrumental musik som er?

– Det gäller att försöka ha så starka låtar som möjligt. Solon är viktiga, men de får inte ta över helt. Det viktiga är att ha ett bra sväng.

Omslaget är stilrent vitt med en pyramid. Hur tänkte ni?

– Vi kom inte på en enda modern fusionskiva med ett snyggt omslag. Oftast står musikerna bara mot en vägg. Fusionmusiker vill väl låta musiken tala och bryr sig inte så mycket om hur de ser ut. Så därför fick designern Robin fria händer och vi är nöjda.

Releaepartyt hålls på Å-Krogen i Gävle på lördag 16 april med Mudfish som förband.

Nils Palmeby 026-15 95 53 nils.palmeby@mittmedia.se