Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hycklar Moderaterna i kärnkraftfrågan?

socialdemokrat, bemöter Björn Franksons, M, inlägg om kärnkraft.

Svar till Björn Franksons, M, debattinlägg 25/3.

Björn Frankson undrar i insändare den 25/3 om jag som socialdemokrat har med mig mitt eget parti i frågan om huruvida vi skall bryta uran i Sverige till den svenska kärnkraften. Frågan blir både hypotetisk och tankeväckande på en och samma gång.

Vår hållning är att kärnkraften skall vara kvar tills de nuvarande reaktorerna är utslitna och behöver tas ur drift. Detta tar för de flesta av Sveriges tio reaktorer mellan 10-20 år ytterligare från dagens datum. Till skillnad från Björn Frankson och Moderaterna vill vi inte bygga upp ett nytt ohållbart energisystem baserat på kärnkraft efter detta datum. Inte heller skall fossila energikällor öka utan tvärtom kraftigt minska och denna ekvation klarar vi med hjälp av vindkraft, solenergi, biobränslen och effektiviseringar i industri och hushåll. Framtiden innehåller inte en ohållbar lösning utan kräver flera hållbara lösningar. Energimyndighetens egna beräkningar visar också att Sverige kommer att ha ett överskott på ca 20 terawattimmar redan 2015 vilket motsvarar ungefär en tredjedel av Svensk kärnkraft. Detta överskott tros också successivt stiga fram till 2030.

Frankson bekände själv i en debatt under mars månad att kärnkraften är att betrakta som en parentes i det svenska energisystemet. Det är just därför som vi undrar varför det skall investeras 350-500 miljarder kronor på att bygga upp just denna parentes när dessa pengar skulle kunna innebär ett historiskt genombrott för ny teknik. Moderaterna kommer med denna politik att lägga en stor, tung och blöt filt över investeringsviljan i nya alternativa energikällor. De nya gröna jobben som finns i denna sektor motsvarar mellan 45 000 och 70 000 människor som tros kunna få en permanent sysselsättning inom miljöteknik, vindkraft och andra gröna näringar inom en nära framtid. Detta utan särskilt mycket högre energipriser för svenska aktörer.

Jag vill därför, Björn Frankson, inte bryta uran i Sverige av den enkla anledningen att vi skall bygga vårt energisystem på långsiktigt hållbara energikällor, och dit hör inte kärnkraften. Däremot kan jag också tycka att det är hyckleri av Moderaterna att säga att man vill ha kärnkraft i Sverige (om än som en parentes) och ändå vara principiell motståndare till att bryta uran i Sverige. Vad kommer härnäst? En motvilja mot att hantera vårt eget avfall i Sverige?

socialdemokrat, Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel