Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hydén tar över efter 400 år av präster

I 400 år har det bott en präst i prästgården i Torsåker. Nu bryts sviten genom att Lena och Roger Hydén flyttar in. Huset ska rustas och sent i höst räknar familjen med att flytta de 500 metrarna från den nuvarande bostaden.

Kyrkorådet beslutade redan i mars att sälja prästgården som egentligen är två fastigheter.

Längan bredvid huvudbyggnaden har inrymt pastorsexpeditionen. Den är nu flyttad ner till byn där församlingen hyr lokaler.

Det blir bättre för alla, både anställda och besökare, tycker kyrkoherden och -rådet.

– Vi gjorde en kalkyl som visade att det skulle kosta 550 000 kronor att renovera huset fram till 2012, säger kyrkorådets ordförande Karin Mohlin.

Församlingens kyrkoherde, Eva Lena Kempe, hade av familjeskäl ingen möjlighet att flytta in i prästgården när hon kom i början av året – hus i Sandviken, tonårsbarn och en man som jobbar i Gävle. Men hon medger att hon gärna hade velat.

– Huset är fantastiskt, säger hon.

I stället blir det Roger och Lena Hydén som flyttar in med sin familj.

– Det här är Torsåkers vackraste byggnad, säger Roger Hydén.

På onsdagen lämnade kyrkorådet symboliskt över nyckeln till huset samtidigt som kyrkoherden gav familjen en liten ikon tillsammans med en välsignelse.

Gunnar Sehlberg i kyrkorådet berättade att det nuvarande huset byggdes 1836 efter en brand, men prästen har bott på platsen de senaste 400 åren.

Tolv präster har bott i det nuvarande huset. Han berättade också att det spökat rejält i ett hus som numera är flyttat till andra sidan vägen. Han var dock lite osäker på om det spökar i prästgården.