Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hydrologer tränar säkerhet

SANDVIKENDalälven forsar obeveklig fram.Små kroppar i räddningskläder kämpar hårt för att ta sig förbi en stor stock.

Annons
SMHI:s hydrologer har säkerhetskurs i Gysinge, för att lära sig hur de ska bete sig om de hamnar i forsen ofrivilligt.
Till vardags arbetar de med att mäta vattenföringen i de svenska älvarna, det vill säga hur mycket vatten som rinner fram och hur snabbt.
- När vi ger oss ut i älvarna är det alltid förenat med risker. Hur reagerar vi om vi hamnar i strömmen? Det är sådant vi måste veta, säger kursledaren Hans-Erik Johansson, uppvuxen i Sandviken och numera bosatt i Norrköping där han arbetar som hydrolog på SMHI.
När vi kommer på besök tränar de 15 deltagarna på att simma i strömt vatten och ta sig förbi - över eller under - en tjock trädstam. Tidigare har de testat hur väl olika simsätt fungerar i olika situationer, och de ska även träna på att rädda varandra med kastlina.
En av deltagarna är Jorun Karoline Seierstad som kommit ända från Oslo.
- Det här vattnet är ganska snällt om man jämför med där jag jobbar, men det är bra att öva i. Det var riktigt roligt faktiskt och spännande att se hur man klarade av strömmen, säger hon och drar av sig sin tjocka räddningsdräkt.
Mygghatten åker på i stället. Den behövs.

HANNA JANSSON
026-27 75 93
hanna.jansson@gd.se