Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hyllning värd att hylla

PÅ SCEN
Hyllning till Benny Andersson
(Konserthuset, lördag)

(Betyg 4/5) Dirigerade av namnkunnige Anders Berglund framförde Sandvikens Symfoniorkester tillsammans med Forsbacka kammarkör en storslagen hyllning till musikfenomenet Benny Andersson i lördags kväll. Den fullständigt slutsålda föreställningen ägde rum i Konserthusets Gevaliasal och hade verkligen dragit publik.

Kvällen inleddes passande med "Ljuva sextital" som diskret övergick i "En karusell", låtar där föreställningens alla fyra sångsolister – Sonja Aldén, Gunilla Backman, Fred Johansson och Anders Glenmark – fick chansen att etablera sig inför åhörarna. I orkestern fanns även Benjamin Jiang, en fjortongårig cellotalang som spelat sedan han var fyra år och numera även är medlem i Sandvikens Symfoniorkester.

Mellan de orkestrala tolkningarna av Benny Anderssons alster fick publiken höra detaljer ur den folkkäre artistens musikaliska liv. De första nedslagen bestod av enstaka låtar, varav vilka ett energifullt framförande av "Födelsedagsvals till Mona" med solospel av orkesterns violinister Anders Eriksson och Anders Jonsson – och Anders Berglund på dragspel – särskilt sken fram. Hela orkestern stämde in i refrängpartierna och stämningen var verkligen på topp.

Forsbacka kammarkör tog sedan plats på scenen, och strax därefter var det dags för nästa programpunkt: musikal. Med fartiga och medryckande "Merano" inleddes en storslagen genomgång av Benny Anderssons och Björn Ulvaeus Chess. "One night in Bangkok" följde, med atmosfäriskt intro där orkestern spikade de snabba melodislingorna med bravur och byggde upp för Anders Glenmark som stod för den rappade sången. En stund senare var det dags för musikalveteranen Fred Johansson att göra bruk av sin fantastiska och djupa röst i "Anthem", där känslosamt vibratostråk backade upp och slutligen fullkomligt exploderade i episkt crescendofinal.

I en stark och aggressiv duett dem emellan fick sedan Sonja Aldén visa prov på grymt register och även några skådespelarinsatser, ofta med den skickliga kammarkören i ryggen. Kvällen fortsatte i musikalens tecken, bland annat med ett par vackra nedslag ur Kristina från Duvemåla. Hela vägen igenom var det spännande att notera hur de fyra sångsolisternas totalt olika röster kompletterade varandra i låtar som skilde sig åt ungefär lika mycket. Efter extranummer blev självfallet Abbaklassikern "Thank you for the music" en väldigt passande avslutning på denna hyllning till en bevisligen väldigt bred och mångsidig musikskapare.

Christina Smedbakken