Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hyresförhandlingarna strandade

SANDVIKEN
Hyresförhandlingarna strandade igår mellan Sandvikenhus och de båda motparterna Hyresgästföreningen och Sandvikenboendet.

Annons
Buden låg så långt ifrån varandra att avgörandet nu får tas i hyresmarknadsdomstolen i Stockholm.
De drygt femtusen hyresgästerna får därför vänta ett tag till innan de vet hur stora månadskostnaderna blir framöver.
- De ville höja med åtta procent och vi la ett nollbud. Vi tycker det är snett att hyresgästerna ska behöva betala för de tomma lägenheterna. Det är ju en fråga för kommunen, säger Jimmy Rödlund vid hyresgästföreningen i Gävle-Sandviken.
Sören Berggren från Sandvikenboendet, som har medlemmar i tre bostadsområden i kommunen, säger att man kunde tänka sig en hyreshöjning på 2,5 procent. Men även det var för lite för Sandvikenhus.
Inte sedan 1998 har hyrorna höjts i allmännyttan. Nu tyckte Sandvikenhus att det kunde vara på tiden och menade dessutom att man har ett underskott på 16 miljoner kronor att täcka upp, för outhyrda lägenheter.
- Vi har olika syn på det outhyrda. Varför ska hyresgästerna behöva betala för mer än sin egen lägenhet, undrar Jimmy Rödlund.
Enligt hyresgästföreningen ska man utgå från de lägenheter som är uthyrda och på dessa har Sandvikenhus ett överskott på 30 miljoner kronor. De tomma lägenheterna bör det vara kommunen som går in och betalar för, anser han.
Nu får Hyresmarknadsdomstolen avgöra tvisten.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se