Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hyresnämnden flyttas till Sundsvall?

GÄVLEHyres- och arrendenämnden i Gävle riskerar att flyttas till Sundsvall.

Hyresgästföreningen i Gävleborg är mycket kritisk till förslaget som har tagits fram av Domstolsverket.
- Om omorganisationen blir verklighet riskerar vi att tappa bort både lokalkunskap och specialistkunskap, säger Kjell Blomqvist, ombudsman på Hyresgästföreningen i Gävleborg. Dessutom har ärenden som går vidare till hyresnämnden ökat för oss. Om förslaget blir verklighet riskerar vi att få längre handläggningstider.
I en utredning, beställd av regeringen, har Domstolsverket tittat på hur landets hyres- och arrendenämnder kan samordnas.
Utredningen, som blev klar den 1 juli, föreslår att nämnderna ska försvinna från Växjö, Örebro, Luleå och Gävle. De nämnder som blir kvar i åtta städer ska döpas om till hyres- och arrendedomstol. Domstolarnas beslut ska överklagas till hovrätt i stället för till fastighetsdomstol.
Riksdag och regering har ännu inte tagit beslut i frågan, men enligt förslaget ska den nya ordningen träda i kraft den 1 juli 2004.
Gävles hyres- och arrendenämnd ska, enligt förslaget, slås ihop med dess motsvarighet i Sundsvall.
- Främst är det här förslaget negativt för allmänheten, säger Ulla-Britt Karlsson, nämndsekreterare i Gävle. Hemskt många ringer och kommer hit för att få information om hyreslagen.
I snitt kommer mellan tio och 15 personer dagligen.
På kansliet arbetar två nämndsekreterare och ett hyresråd. Hyresrådet går snart i pension, men de andra två vet inte om de riskerar att förlora jobbet eller om de får följa med till Sundsvall ifall Domstolsverkets beslut godtas.
- Om vi får följa med dit kommer vi ändå inte att kunna det av praktiska skäl, säger Ulla-Britt Karlsson.
MARIAM NARAGHI
026-159644
mariam.naraghi_gd.se