Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hyresnämnden flyttas till Sundsvall?

GÄVLEHyres- och arrendenämnden i Gävle riskerar att flyttas till Sundsvall.

Annons
Hyresgästföreningen i Gävleborg är mycket kritisk till förslaget som har tagits fram av Domstolsverket.
- Om omorganisationen blir verklighet riskerar vi att tappa bort både lokalkunskap och specialistkunskap, säger Kjell Blomqvist, ombudsman på Hyresgästföreningen i Gävleborg. Dessutom har ärenden som går vidare till hyresnämnden ökat för oss. Om förslaget blir verklighet riskerar vi att få längre handläggningstider.
I en utredning, beställd av regeringen, har Domstolsverket tittat på hur landets hyres- och arrendenämnder kan samordnas.
Utredningen, som blev klar den 1 juli, föreslår att nämnderna ska försvinna från Växjö, Örebro, Luleå och Gävle. De nämnder som blir kvar i åtta städer ska döpas om till hyres- och arrendedomstol. Domstolarnas beslut ska överklagas till hovrätt i stället för till fastighetsdomstol.
Riksdag och regering har ännu inte tagit beslut i frågan, men enligt förslaget ska den nya ordningen träda i kraft den 1 juli 2004.
Gävles hyres- och arrendenämnd ska, enligt förslaget, slås ihop med dess motsvarighet i Sundsvall.
- Främst är det här förslaget negativt för allmänheten, säger Ulla-Britt Karlsson, nämndsekreterare i Gävle. Hemskt många ringer och kommer hit för att få information om hyreslagen.
I snitt kommer mellan tio och 15 personer dagligen.
På kansliet arbetar två nämndsekreterare och ett hyresråd. Hyresrådet går snart i pension, men de andra två vet inte om de riskerar att förlora jobbet eller om de får följa med till Sundsvall ifall Domstolsverkets beslut godtas.
- Om vi får följa med dit kommer vi ändå inte att kunna det av praktiska skäl, säger Ulla-Britt Karlsson.
MARIAM NARAGHI
026-159644
mariam.naraghi_gd.se