Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hyresvärd dömd för hemfridsbrott

En 48-årig gävlebo har dömts till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Detta sedan mannen gjort sig skyldig till bland annat grovt olaga hot och hemfridsbrott riktat mot en 43-årig kvinna han hyrt ut ett hus till.

Mannen hällde ut bensin på farstutrappan, men tände inte på.
Det var i april den märkliga situationen nådde sin kulmen. Då hade kvinnan och hennes dotter hyrt bostad av mannen sedan februari. Men 48-åringen ville bli av med sin hyresgäst, som enligt honom inte betalade hyran.
Hyresgästen, som vittnat om att hon betalat hyran, berättade också att hon kände sig hotad av att lås byttes ut och att 48-åringen flera gånger skickat människor för att säga att hon skulle betala hyran.
Genom 48-åringens exsambo fick kvinnan veta att hennes hyresvärd bland annat sagt att han hellre skulle tända på huset än att låta henne bo där.
- Varför skulle jag tända eld på ett hus som jag själv byggt? har mannen försvarat sig i polisförhör.
När han åkte ut till kvinnans bostad den 20 april tänkte han "lyfta ut damen ifråga". På vägen dit köpte han en femlitersdunk med bensin för att han "befarade att bilen skulle få soppatorsk" på väg mot Norrlandet.
Men bensinen hälldes ut på husets farstutrappa.
Då 48-åringen upptäckte att hon inte var där tänkte han byta låset. När det inte gick slog han i stället sönder möbler, speglar och lampor för att skrämmas.
Kvinnan och hennes elvaåriga dotter hade vid det här laget redan flyttat av rädsla för vad 48-åringen kunde ta sig för.

MATS HEDSTRÖM