Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hyrläkarna kvar på sjukhuset

GÄVLE
Flera kliniker vid länssjukhuset i Gävle kommer även fortsättningsvis att kunna använda hyrläkare. Men omfattningen blir begränsad och flertalet dispenser gäller endast till årsskiftet.

Annons
- Klinikerna måste nu aktivt arbeta för att hitta alternativa lösningar till hyrläkarna, säger personalchef Lisa Björnström.
Länssjukhuset hade fram till och med augusti lagt ut drygt 15 miljoner kronor på inhyrd personal. Flera kliniker har varit beroende av hyrläkarkedjor för att kunna upprätthålla sin verksamhet.

Dispenser beviljade
Hyrstoppet, som gäller från den 1 oktober, innebär att sjukhuset inte får ta in hyrpersonal eller anlita bemanningsföretag utan tillstånd från landstingsdirektören. Sjukhuset har hittills fått dispens att använda hyrläkare vid fyra kliniker.
- De flesta kliniker som begärt dispens har fått det men inte fullt ut i den omfattning de önskat, konstaterar Lisa Björnström.
Länssjukhuset har därmed fått en något mildare behandling än primärvården i Gästrikland som endast fick hälften av sina dispensansökningar beviljade.
Medicinområdet får tillstånd att använda hyrläkare till två nattjourlinjer och en specialisttjänst för antingen internmedicin eller stroke. Däremot har landstingsdirektören sagt nej till hyrläkare på en dagjourlinje och inom kardiologin.
Kvinnokliniken, ögonkliniken och hudkliniken kommer också att få anlita hyrläkare. Även psykiatriska kliniken har sökt dispens men i det fallet har inget beslut ännu fattats.

Ökar pressen
På sjuksköterskesidan har dispens begärts för Nava, den nya närakutvårdsavdelningen. Ansökan har dock skickats tillbaka till sjukhuset för komplettering. Behov av inhyrda sjuksköterskor finns även inom medicinområdet i övrigt och en dispensansökan därifrån är under utarbetande.
Lisa Björnström konstaterar att dispensförfarandet i sig satt en press på klinikerna att försöka lösa bemanningen utan extern personal. En sållning har gjorts redan innan ansökningarna skickats in.
- Sjukhuset kommer i och med det här att ha betydligt färre hyrläkare än tidigare. Men hur stor kostnadsbesparingen blir kan vi inte säga än, säger Lisa Björnström.
Sammanlagt har dispenser för 41,5 hyrläkartjänster beviljats för sjukvården i Gävleborg. Det betyder att 80 procent av dispensansökningarna gått igenom. Dispenserna gäller dock i de flesta fall endast fram till årsskiftet.

BJÖRN HANÉRUS
BJÖRN HANÉRUS