Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hyttgatan för smal för bussar

SANDVIKEN
Hyttgatan blir för smal och måste breddas.

Busschaufförerna på Swebus kom snabbt underfund om att omläggningen av Hyttgatan inte skulle bli bra. Framför allt den södra delen som nu snart är klar.
- Med bilparkering på bägge sidor av Hyttgatan kommer det att bli mycket trångt när linjetrafiken ska fram, säger Torbjörn Guldhaugen, trafikansvarig på Swebus i Sandviken. Troligen skulle de flesta backspeglar köras bort i bussmötena.
Under måndagen träffades representanter från Swebus och byggnadsavdelningen på Sandviken Energi, som ansvarar för byggnationen. Två bussar fanns också på plats för att det skulle bli realistiska former.

Tillräcklig bredd
När Rescentrum blir klart kommer 200 bussturer att köras efter Hyttgatan. I det läget måste gatan ha tillräcklig bredd.
- Vi räknar med att bussarnas bredd ligger på 3,10 meter med backspeglar, förklarar Torbjörn Guldhaugen. Är sedan personbilarna inte direkt parkerade vid trottoarkanten blir det problem. Sedan ökar troligen problemen under vintersäsongen i och med att det blir snövallar och då blir det ändå smalare.
Torbjörn Guldhaugen och Swebus-chaufförerna har ett alternativ till kommunen.
- Gör gatan lite bredare, säger Torbjörn Guldhaugen. Då flyter trafiken bättre och miljön blir inte så lidande.
Gatuarbetet mellan Kanalen och Hammargatan är i stort sett klart förutom sista asfaltslagret. Nu kommer andra etappen att inledas mellan Hammargatan och Barrsätragatan.

För chaufförernas skull
- Vi har beslutat att bredda den aktuella gatusträckan med 70 centimeter, säger Bertil Paulsson på Sandvikens Energi. Visserligen är nuvarande gatubredd enligt gängse normer, men vi gör breddningen för chaufförernas skull.
Det blir trottoaren på den östra sidan av Hyttgatan som får släppa till de 70 centimetrarna.
- Det spelar ingen större roll eftersom den trottoaren är hela 3,5 meter bred, menar Bertil Paulsson. Det ska bara vara gående som ska ta sig fram på den trottoaren och då räcker 2,8 meters bredd. Vi har heller inte gjort något åt den sidan och jag ser det inte som någon försening av projektet.
Andra etappen är redan planerad att bli bredare. Där blir det bland annat en busshållplats.
- Allt ska vara åtgärdat och klart den 15 juni 2004, menar Paulsson. Då ska bussarna också kunna ta sig fram.
JÖRGEN LARSSON