Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I augusti gör bärplockarna entré

GÄVLELingonsäsongen inleds i augusti. Då kommer bärplockarna hit. I skraltiga öststatsbilar och med hopsparad valuta i fickorna hoppas de göra god förtjänst på skogens guld.

Nu stiger brottsligheten, tänker många svenskar som ser dem.

Men bärplockarna är bättre än sitt rykte - antalet brott är detsamma i augusti som under månader utan bär och bärplockare.
Däremot kan de inte alltid reglerna för allemansrätten.

- Man tror att allemansrätten innebär att man gör som man vill. När det gäller fisket så krävs det fiskekort för vissa vattendrag. Och allt som man tar med sig in i skogen ska man ta med sig därifrån, säger Ulf Cahling, gränspolis stationerad i Hudiksvall, apropå konstaterad nedskräpning.

Bärplockarna har all rätt i världen att både plocka bär och vistas i Sverige i tre månader per halvår utan att söka visum (från Baltikum) eller ha arbetstillstånd när de inte tjänar över en viss summa.

- Vi kan inte kontrollera hur mycket de tjänar, det får väl skattemyndigheten göra, säger Ulf Cahling.

Till Gävleborg är det mest balter som kommer för att plocka. Misstanken att de gör inbrott i sommarstugor och andra brott resulterade i ett polisiärt bärplockarprojekt i fjol. Gränspoliser i Gävleborgs, Värmlands och Dalarnas län deltog. Under två veckor genomfördes utökade kontroller av bärplockarna. Gefle Dagblad följde med gränspolisen under ett av skiften - vi mötte en hederlig familj som bodde i ett skjul och där bara dottern talade engelska. Den lilla flickan blev glad när hon förstod och kunde översätta polisens frågor.

När projektet utvärderades var resultatet kanske inte det förväntade. Medan man på många mindre orter ansåg att brottsligheten ökade stöder inte statistiken för länet uppfattningen att bärplockarna stjäl allt som inte är fastsurrat.

Bärplockarna ska tvärtom inte buntas ihop med den konstaterade baltbrottsligheten: den med redan kriminella personer som kommer till Sverige för att göra stöldturnéer.

- Visst kommer det in brottsaktiva personer från Baltikum. Men de människorna behöver inte vara bärplockare, säger Torbjörn Säfström, chef för kriminalunderrättelsetjänsten vid polisen i Gävleborg.

Slutsatsen om fjolårets bärplockaraktion torde vara att det var mycket skrik för litet ull, och att det inte blir en upprepning i år.

- Vi såg en minskad resandeström till Sverige. Kanske hade ryktet spritt sig att det inte var så lättförtjänta pengar. Men det går inte att se ett samband mellan antal brott och antal bärplockare, säger Torbjörn Säfström.

Om det finns ett samband, verkar det på sin höjd handla om nedskräpning.

MATS HEDSTRÖM