Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I Bullerbyn välkomnas flyktingbarnen

Det föds för lite barn i lilla Vimmerby.

Alltså såg kommunen de ensamkommande flyktingbarnen som ett nödvändigt tillskott. Enklaste vägen att då gå genom Vimmerby IF. Fotboll förenar, vilket de flesta svenskar skrev under på, med emfas, på tisdagskvällen.

Ensamkommande flyktingbarn, företrädesvis pojkar, som en tillgång! En svindlande tanke från en kreativ kommuntjänsteman som vänt på perspektiven. Eller bara ett uttryck för kommunrealism och medmänsklighet.

Trots att 65 procent av svenskarna är missnöjda med hur invandringsfrågan hanteras av politikerna (enligt veckofärsk Sifo), är det ingalunda ett lågt prioriterat ämne. Snarare tvärtom, frågan är brännhet.

Det visade 400 (!) seminarier, utfrågningar och debatter som på ett eller annat sätt berörde svensk integration, migration och asylmottagande under politikerveckan i Visby.

Alla partier söker nya vägar för att försöka hitta en gångbar linje. Eller stå konsekvent fast. En krass tanke kan vara att de måste locka tillbaka försvunna väljargrupper. Populismhalten varierar. En hederligare idé kan tänkas vara att de faktiskt har en innerlig vilja att lösa samhällsproblemen. Förmodligen både och.

Utom Sverigedemokraterna, ironiskt nog. Eller strategiskt.

På onsdagen meddelade partiet att de nu antar en mjukare linje och lanserar sig därför som familjens parti. I programmet "Barnslig politik" nämns inte integration, invandrarfamiljer och ensamkommande barn. SD vill diskutera aborter, föräldraledighet, förskola och förlossningar. Förutom att "barnslig politik" ser ut som ett självmål mer än något annat, vet självfallet väljarna var de har partiet i den fråga som blommat upp som Sveriges viktigaste politikområde.

Akademikerförbundet SSR tillsammans med Metall sökte svaren på frågan "Öppet Sverige – hur kortar vi vägen till jobben?".

Hindren på vägen är de redan kända: för dålig myndighetssamverkan, för lång tid går åt till validering av flyktingars utbildningar, svenskundervisningen kommer i gång för sent och det finns inga enkla vägar till adekvat yrkesutbildning till bristyrken.

Opinionsinstitutet Novus har tagit reda på att svenska folket oroar sig för att hela välfärdssystemet ska kollapsa med nuvarande invandring. Politiker, fackförbund och experter på området är oroliga för att välfärdssystemet krackelerar om vi inte har en invandring.

Men det betyder inte att människors oro inte ska tas på allvar. "Vi måste ta idéfajten med människosynen som inte ser till allas lika värde" som Anders Ferbe, förbundsordförande i IF Metall uttryckte det.

Och politiken måste svara med effektiva, konkreta lösningar. Irene Wennemo (S), statssekreterare på arbetsmarknadsdepartementet ger exemplet Apoteksföreningen som skriker efter farmaceuter och därför startat egna praktikprogram, varför asylsökande är färdiga att börja jobba efter två år.

Elisabeth Svantesson (M) påpekar att alla inte är akademiker. Vissa har inte ens grundskola upp till nionde klass. Men då måste det få ta något år för kompletterande utbildning.

– Det finns säkert något parti vars medlemmar har lägre utbildningsnivå än den samlade flyktingströmmen till Sverige, som Akademikerförbundets Heiki Erkers lite lakoniskt konstaterade.

Berättelsen om samhällsförändringen vi genomgår måste kunna koppla ihop allt det positiva invandringen innebär. Gärna rent ekonomiskt för att det är lättare att förstå.

Det är inte bara i Vimmerby det föds för få barn.