Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I dag faller domen mot de misstänkta för kidnappningsmordet

 
Kidnappningsmordet
Visa alla artiklar

23-årige Ramin Sherzaj hittades mördad vid en bäck utanför Sundsvall i fjol vår. I dag ska tingsrätten meddela dom mot de åtta personer som står åtalade för inblandning i kidnappningsmordet.

Utredningen började efter ett larm om en misstänkt kidnappning i Gävle i början av april 2016. Några vckor senare hittades Ramin Sherzaj död i samhället Maj söder om Sundsvall.

Ett stort antal personer har varit misstänkta för inblandningen i brotten. Nio av dem åtalades men under rättegången beslutade åklagarsidan att lägga ned åtalet mot en man. Domen mot de åtta som fortfarande står åtalade ska meddelas idag.

För Plus-kunder: Rättegången om kidnappningsmordet tas upp igen – ett nytt vittne ska förhöras

Under den två månader långa rättegången har åklagarsidan presenterat en bild av ett mord kopplat till hederskultur som planerats och skett i samförstånd av de misstänkta.

Åklagarna har yrkat att fem personer ska dömas till livstids fängelse för att ha kidnappat och mördat 23-åringen. När det gäller den sjätte personen som står åtalad för mord och människorov yrkar åklagarna på fängelse i 14 år och säger att det är med hänsyn till hans låga ålder, han var 20 då brotten begicks.

För Plus-kunder: Från första larmet till domen – detta har hänt

När rättegången inleddes stod tre personer åtalade för medhjälp. Åtalet mot en av dem har lagts ned, åklagarna har också korrigerades åtalet mot den andre till att bara gälla skyddande av brottsling och för den tredje har man korrigerat till medhjälp till mord alternativt skyddande av brottsling.

Flera av försvarsadvokaterna har ifrågasatt om det verkligen handlat om hederserlaterade brott och pekat på svagheter i bevisningen eftersom utredningen inte visat när och vart 23-åringen mördades eller vilka personer som faktiskt var med då.

Mer om kidnappningsmordet:

Åtal läggs ner mot en av de misstänkta i kidnappningsmordet

Kidnappningsmordet: Nu berättar vittne om misshandeln – som polisen avskrev

För Plus-kunder: Åklagarna om kidnappningsmordet: " Vi har presenterat en utomordentligt stark bevisning"

För Plus-kunder: Misslyckade försök att kidnappa 23-årige Ramin Sherzaj innan mordet

För Plus-kunder: Flickvännen kontaktade mördarna medan Ramin valde godis på Hemmakväll i Gävle