Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I dag ska jag fira dig, pappa, det förtjänar du!

I dag är det Fars dag. Ett harmlöst jippo, precis som Mors dag, då handeln försöker få oss att köpa presenter och vi passar på att uppmärksamma våra föräldrar.

Mången pappa får i dag en teckning där barnen plitat ner "till världens bästa pappa".

Men inte ens detta harmlösa jippo går fritt från en feministdebatt i ett tonläge som bitvis är beklämmande hätskt.

I en väl spridd debattartikel i Expressen i veckan funderar "jämställdhetsaktivisten" Manuela Fredriksson kring Fars dag. "Att uppmärksamma män, på samhällsnivå, för sitt föräldraskap känns olustigt.", konstaterade hon.

Läs artikeln här: http://www.expressen.se/debatt/papporna-behover-inte-ett-fars-dag-grattis/

Hon radar upp ett antal punkter som argument för varför pappor inte ska firas på Fars dag.

Som att pappor tar ut knappt 25 procent av föräldradagarna, att män lutar sig tillbaka medan kvinnan sköter 80 procent av det obetalda arbetet i hemmet. Män arbetar mycket mer under småbarnsåren än vad kvinnorna de lever med gör, för kvinnan är den som tvingas går ner i arbetstid för att få livspusslet att gå ihop. Det är kvinnan som tar ut 70 procent av vab-dagarna under året, för mannen väljer att arbeta.

Mycket av det som Manuela Fredriksson tar upp är viktiga frågor.

Att kvinnor är hemma i högre utsträckning får konsekvenser. Som att kvinnor får lägre lön och lägre pension.

Men alltför många av hennes siffror är felaktiga.

Hon struntar exempelvis i att det finns mer att göra i ett hem än städning, matlagning och tvättning. Där utför kvinnor betydligt fler timmar. Men män lägger dubbelt så mycket tid på så kallat underhållsarbete – det vill säga saker som renoveringar, gräsklippning, att laga bilen. Kvinnor förvärvsarbetar mindre än män – något de knappast tvingas till – vilket gör att den totala arbetsbördan, räknat i antal timmar, blir ungefär lika stor.

Att påstå att män lutar sig tillbaka när kvinnan sköter 80 procent av det obetalda arbetet i hemmet stämmer inte. De utför helt enkelt någon annan typ av arbete samtidigt som hon städar vardagsrummet.

"Fars dag blir för mig, på samhällsnivå, ett "Grattis för att jag gör all jobb medan du äter kakan och behåller den + är en dålig förebild för de barn jag uppfostrar all by myself!", kan man läsa i debattartikeln.

Slutsatsen i debattartikeln blir alltså densamma som det alltför ofta blir i dessa sammanhang. Kollektiv skuld ska utdelas. Individuella undantag som ser strukturerna och motarbetar dem hyllas för att sedan avfärdas som undantag.

I en feministdebatt som alltför ofta landar snett blundar man för de strukturer som kvinnor är med och upprätthåller. Att kvinnor själva väljer att gå ner i arbetstid och att det finns mammor som inte vill släppa ifrån sig föräldraledighet talar inte många om. Att även män blir offer för strukturer uppmärksammas sällan.

Och det är definitivt ingen som vill ställa in Mors dag på grund av de dåliga individerna bland kvinnor.

I dag firar jag min pappa.

Det är fyra månader sedan han dog.

Min pappa, murveln, om in i det sista tyckte att sätta sig med en blank sida för att skriva var det bästa som fanns. Arbetargrabben som slog hårt åt såväl höger- som vänster men vars socialliberala hjärta alltid slog starkt och säkert.

"Feminism tillhör den liberala ideologin", sa pappa och påpekade det viktiga i att som liberal feminist se de könsdiskriminerande mönstren i samhället men att utgå från individen i sitt sökande efter lösningar.

Han ringde mig varenda dag, min pappa, och alltid började med orden: "Hej gumman, ville bara höra hur det är med dig".

Han som jag hade ständiga och ibland hetsiga diskussioner med. Och med en 30-talist och en 70-talist i varsin ringhörna kunde det skilja sig åt rätt mycket åsiktsmässigt ibland.

Men inte en endaste gång under hela mitt liv hörde jag honom säga någonting om vad jag kan eller inte kan göra.

Jag hörde honom säga att jag kan bli vem och vad jag vill desto fler gånger.

Jag saknar dig. Grattis på fars dag.