Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I denna ljuva juletid med Magnus och hans vänner

I juletid
Medverkande: Magnus Johansson, Marcos Ubeda, Elisa Lindström, Stig Bergkvist: och Julkören.
Ovansjö kyrka, Kungsgården
Lördag
Betyg 5/5

Det finns en alldeles speciell julkonsert som jag absolut inte vill missa. Därför styr jag så här i juletid, alltid numera, reportagebilen västerut. Och det är en lika stor njutning varje gång att stiga in i den vackra Ovansjökyrkan och lyssna på Sveriges bästa trumpetare Magnus Johansson och hans ständige turnékamrat sedan tolv år tillbaka, pianisten och arrangören Marcos Ubeda. Tiden står liksom stilla under två timmar.

Att Johansson och Ubeda denna gång hade med sig Elisa Lindström som gästartist gjorde inte saken sämre, tvärtom är hon en relativt nytänd sångstjärna med en lysande karriär framför sig. Ja, det har ju redan börjat med vinster i Dansbandskampen (Eliza's ni vet), Guldklavar, Grammis och Körslaget. Samt kanske det finaste av dem alla utmärkelser: Stickan Andersson-stipendiet till minne av musikbranschgeniet från Töreboda-Elisas grannkommun Hova.

Ja, många anser nog att Elisa bör satsa på en solokarriär framledes, hon är för bra för att stå på dansbandsscenerna och sjunga utslitna covers. Detta skrivet med all respekt för den genren och dess publik också.

Drygt 800 personer, fullspikat på "matinén" och nästan lika många senare på kvällen, såg denna konsert som görs 54 (!) gånger under en mastodontresa från 14 november fram till Trettondagen. Eldsjälen bakom Ovansjö-upplagan, kunde ännu en gång motta välförtjänta ovationer för sitt arbete och givetvis kunde han inte motstå vännen Magnus Johanssons locktoner som ledde till ett par välljudande trumpetduetter, inklusive obligatoriska "Stad i ljus".

Att lyssna på Johansson med sitt välljudande instrument är överhuvud taget en lisa för själen. När han exempelvis spelar "Koppången" av Perra Moraeus och Puccinis "Nessun Dorma" knottrar sig huden påtagligt - men underbart. Marcos Ubedas version av "När juldagsmorgon glimmar" var också en njutning liksom Elisa Lindströms egna "Dagen då snön" försvann. Fast den har ju inte ens kommit till våra trakter – ännu.

Elisa spelade trumpetduett med Magnus i "Amazing Graze", sjöng "Santa Lucia" på italienska dagen till ära, "Feliz Navidad" på spanska och hon ledde Julkören i den glada gospeldängan i "Joy to the world", Avslutningen med "Stilla natt", "O helga natt" och "Hosianna" gick heller inte av för hackor.

Men över alltsammans regerade Magnus Johansson och hans trumpetspel, så ljuvligt att det inte spelade någon roll att hans myspysiga dialoger med Ubeda kan kännas aningen sega och omständliga. Men publiken vill säkert ha det så.

Stefan Andersson 026-159640 stefan.andersson@gd.se