Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I EU kan enskilda göra skillnad

Annons

Roland Ericsson, C, och Sven Bergström, C,

oppositionsråd respektive riksdagsman, om att blockpolitiken inte alls är lika cementerad i Europaparlamentet som i riksdagen.

Ivriga socialdemokrater försöker nu dagarna före EU-valet att göra valet till ett tvåpartival mellan ett rött lag och ett blått lag. En färsk undersökning visar dock att dessa partier till mer än 90 procent röstar lika i EU-parlamentet. EU-valet handlar mera om att lyfta fram enskilda kraftfulla personer som förmår att samla majoritet bakom goda förslag.

Motsättningarna i EU-parlamentet följer helt enkelt andra linjer än höger-vänsterskalan. I Europaparlamentet är inte blockpolitiken cementerad på samma sätt som den är i Sverige. Här kan faktiskt starka enskilda ledamöter göra skillnad.

Det har inte minst centerns Lena Ek visat. Häromdagen utnämndes hon till den skickligaste av samtliga svenska EU-parlamentariker och hon är verkligen värd förtroendet att verka ännu en period i Europaparlamentet.

För vår del ser vi också en avgörande motsättning mellan de som vill bygga en allt mäktigare europeisk stat, Europas förenta stater, och de som vill se ett Europa, där länderna samarbetar utan att ge upp sin nationella självständighet, Demokratiernas Europa.

Centerpartiet förordar vad vi kallar ett smalare men vassare EU. Det betyder att kraftsamla på ett samarbete i genuint gränsöverskridande frågor som miljö och klimat, handel och kamp mot internationell brottslighet. Däremot ska inte klåfingriga Brysselbyråkrater lägga sig i svenska jaktregler och hur många träd som ska få finnas i svenska beteshagar. Samarbetet ska vara flexibelt. Länderna ska inte likriktas mot sin vilja. Mångfald är bättre än enfald.

Vi Gävleborgare bör kraftsamla i valet för en kandidat som företräder detta synsätt och som törs stå upp och vara kritisk när det behövs. I så fall kan Du kryssa för jämtlänningen, Håkan Larsson (c), en äktgrön politiker som tillsammans med Lena Ek kan göra skillnad i EU-parlamentet!

Roland Ericsson, C,

oppositionsråd

Sven Bergström, C,

riksdagsman

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel