Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I frågan om jämlikhet viker vi oss inte

Vi behöver se till att trösklarna sänks och inte höjs för de som vill studera vidare. Det gynnar både näringslivets arbetsgivare och innebär mer jämlika möjligheter till högre studier, skriver Elin Pöllä och Elin Lundgren.

Vårt svenska system bygger på att alla som vill och uppfyller kunskapskraven har möjlighet att studera avgiftsfritt på högskolor och universitet. I Gävleborg är en betydande del av länets studenter den första i sin familj som sätter sin fot på högskolan.

Det är inget konstigt. Vårt län har haft förmånen att ha industrier där många har fått jobb, och därmed valt bort att studera. I dag ser dock arbetsmarknaden annorlunda ut och allt fler arbetsgivare efterfrågar eftergymnasial kompetens. Många arbetsgivare upplever idag en svårighet att rekrytera då de sökande saknar rätt typ av utbildning.

Vårt studiestödssystem som innebär möjlighet till försörjning genom en lånedel och en bidragsdel sänker trösklarna för de som är oroliga över skuldsättningen det kan innebära att studera. Vi utgår från att låga trösklar är extra viktigt för den som kommer från en familj som saknar studietradition. Vi behöver se till att trösklarna sänks och inte höjs för de som vill studera vidare. Det gynnar både näringslivets arbetsgivare och innebär mer jämlika möjligheter till högre studier.

Senaste attacken på studiestödssystemet kom i veckan från Liberala ungdomsförbundet där Jovicic och Sjöberg vill slopa bidragsdelen och ersätta den med en lånedel. Helt enkelt, den som ska studera ska inte få något stöd för det. I stället ska den behöva skuldsätta sig mer än idag.

Tro inte att synen på vilka som ska ha möjlighet att studera vidare är unik för Liberala ungdomsförbundet. Med jämna mellanrum kommer utspel om att låta marknaden sköta lånen till studenter, lägga ner CSN eller som nu försämra de ekonomiska förutsättningarna generellt.

Konsekvenserna blir inte bara att de som väljer att studera tvingas skuldsätta sig i ännu större utsträckning. Det kommer utan tvekan innebära att färre kommer att välja att studera vidare om LUF fick bestämma. Med stor sannolikhet är det de från en familj utan studietradition som skulle känna störst tveksamhet inför högre skuldsatthet.

Kanske är det den i vårt län som är på väg att blir den första i sin släkt att skriva in akademiska poäng i sitt CV, men som tvekar och till slut väljer att inte göra det på grund av den stora skuldsättning det skulle innebära. Att föreslå att inskränka på nuvarande modell är med andra ord en attack mot det unika och jämlika utbildningssystem vi byggt upp i Sverige.

Som socialdemokrater i ett län där behovet av att fler väljer att studera vidare är större än någonsin accepterar vi aldrig den utvecklingen. Politiken ska möjliggöra högre studier för fler – inte färre. Det handlar om jämlikhet och om framtidens arbetsmarknad. Frågor där vi aldrig kommer vika oss.

Elin Pöllä

ordförande SSU Gävleborg

Elin Lundgren

riksdagsledamot och ordförande Socialdemokraterna i Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel