Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I Hofors planteras fisk ut för barnens skull

Hans Lundberg fick pengar från kommunen för att plantera ut fisk. "Så att barn och unga ska kunna fiska under sommarlovet", säger han.

Annons

Under sommaren kan alla barn till och med 15 år fiska i Ankdammen i Hofors. Alldeles intill Ankdammen ligger butiken Time, där finns fiskespön att låna. Tidigare i år införde regeringen ett sommarlovsstöd till kommuner. Det innebär att kommuner ska erbjuda barn och unga aktiviteter under sommaren. Hans Lundberg fick höra talas om stödet. Han sökte det och fick 5000 kronor. Han har tidigare varit ordförande i Hofors fiskeförening och har under flera år organiserat utsättningar av fisk.

– Det är 70 kilo regnbågslax som vi har satt ut, vilket är ungefär 140-150 laxar. Vi har vanligtvis två utsättningar per år med öring och jös, men nu blev det en till, säger Hans Lundberg.

Hans Lundberg var ordförande för Hofors fiskeförening i tolv år.

I Petreskolan i Hofors fick sjundeklassarna tidigare i år utbildning i fiske av Mathias Strand, högstadielärare och medlem i fiskeföreningen. Det var ett stöd från Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund som möjliggjorde utbildningen.

– De fick information om hur fiske går till och hur allemansrätten fungerar. Sedan fick de prova på att fiska i Ankdammen, säger Mathias Strand.

Hofors är en fiskekommun och fisket är populärt även bland barn och unga. Hans Lundberg börjar bli känd bland de fiskeintresserade barnen.

– Jo, jag har hjälp en och annan med fiskedrag som lossat eller hamnat i ett träd, säger han.

Tristan Strand, 9 och August Johimsen, 10 är två unga fiskeentusiaster som var på plats vid Ankdammen för att fiska.

– Det är spännande när man får napp, säger Tristan Strand och August Johimsen håller med.

Tristand Strand och August Johimsen var redo med fiskespö och hov.